Conferința preoților din Protopopiatele Ploiești Sud, Ploiești Nord și Urlați

Preoții din Protopopiatele Ploiești Sud, Ploieşti Nord și Urlați s-au reunit marți, 24 noiembrie 2015, în cadrul conferinței pastoral-misionare semestriale de toamnă, dedicată Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii.

Întrunirea a fost precedată de Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, săvârșite la Biserica Sfinții Împărați Constantin şi Elena din municipiul Ploieşti de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Lucrările conferinței au avut loc în Sala „Europa” a Palatului Administrativ al Consiliului Județean Prahova, sub președinția Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment. În deschiderea conferinței, ierarhul a dat citire mesajului Patriarhului României.

În cadrul conferinței, Preasfinția Sa a susținut referatul cu tema „Mari păstori de suflete”.

Între păstorii cărturari, mari învățători, au fost unii oameni simpli, așa cum a fost Părintele Cleopa despre care s-a spus că a învățat la cea mai înaltă academie, la stână. Însă, atunci când a cobor în obștea mănăstirii lui și printre oameni, vădea în el mai multă teologie decât într-o diplomă cu sigilii, pentru că el căutat în scrierile Sfinților Părinți lucrurile pe care noi nu le căutăm”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a îndemnat preoții prezenți să promoveze viața și activitatea preoților înaintași din parohiile unde slujesc: „Să vă ocupați de păstorii de suflete care au lucrat înaintea dumneavoastră în parohii. Recuperați amintiri, date și imagini pentru că avem nevoie de modele. Avem multe de învățat, iar Duhul Sfânt ne va arăta și nouă o cale pentru a fi buni păstori de suflete”.

Al doilea referat, cu tema „Sfântul Ioan Gură de Aur, învățător al familiei creştine”, a fost susținut de părintele Alexandru Barna, consilier în cadrul Sectorului Cultural și Comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

De asemenea, părintele Petru Moga de la Parohia „Sfântul Nicolae” din Câmpina a susținut referatul cu tema „Raportarea preotului în pastorație la modelele duhovnicești”.

La finalul conferinței, participanții au vizionat un scurt documentar despre misiunea Bisericii prin oameni, pentru oameni. Filmul intitulat sugestiv „Calea prin care vine credința în om, e un alt om” a fost realizat de TRINITAS TV.

Toți preoții participanți au primit în dar ultime apariții editoriale apărute la Editura „Cuvântul Vieții” a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente