Conferinţa preoţilor din Protopopiatele Câmpina şi Vălenii de Munte

Preoții din Protopopiatele Câmpina și Vălenii de Munte s-au reunit, joia aceasta, 26 noiembrie 2015, în cadrul conferinței pastoral-misionare semestriale de toamnă, dedicată Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii, informează TRINITAS TV.

Întrunirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită la Biserica Adormirea Maicii Domnului – Mănăstirea, din orașul Vălenii de Munte.

Lucrările propriu-zise ale conferinței au avut loc la Casa de Cultură din Văleni, sub președinția Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment. În deschidere, ierarhul a dat citire mesajului Patriarhului României.

De asemenea, Preasfinția Sa a susținut în cadrul Conferinței referatul cu tema Mari păstori de suflete.

„Sfântul Calinic de la Cernica a fost un călugăr care a avut în grija lui obştea Mănăstirii Cernica vreme de 30 de ani şi care a ajuns episcop la bătrâneţe, păstorind aproape 20 de ani Eparhia Râmnicului. El dormea câteva ore pe noapte şi nu lipsea de la marile privegheri închinate sfinţilor. În Mănăstirea Cernica se făceau într-un an cel puţin 100 de privegheri. Privegheri de toată noaptea la praznicele Mântuitorului şi ale Maicii Domnului, privegheri destul de lungi de 8-10 ore pentru sfinţii mari şi privegheri de cel puţin 6-7 ore la alţi sfinţi. Acest sfânt Calinic nu lipsea niciodată de la slujbele Bisericii”.

Clericii prezenți au fost îndemnați să promoveze viața și activitatea preoților înaintași.

„Dumneavoastră părinţilor aveţi datoria să scrieţi despre preoţii care au fost înaintea dumneavoastră. Să culegeţi amintiri de la oamenii din sat care i-au cunoscut mai bine decât dumneavoastră, fotografii şisă scrieţi măcar câteva pagini pentru ca numele lor să nu se piardă”, a mai subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Al doilea referat, cu tema Sfântul Ioan Gură de Aur, învățător al familiei creştine, a fost susținut de părintele Alexandru Barna, consilier în cadrul Sectorului Cultural și Comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

De asemenea, Părintele Petru Moga de la Parohia Sfântul Nicolae din Câmpina a susținut referatul cu tema Raportarea preotului în pastorație la modelele duhovnicești.

Ca și la celelalte conferințe, participanții au vizionat un scurt documentar despre misiunea Bisericii. Filmul, intitulat sugestiv Calea prin care vine credința în om, e un alt om a fost realizat de TRINITAS TV.

Toți preoții participanți au primit în dar ultime apariții editoriale apărute la Editura Cuvântul Vieții, a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

Comentarii Facebook


Știri recente