Conferinţă preoţească dedicată Sf. Antim Ivireanul în Protopopiatul Madrid Est

În biserica Parohiei Sfântul Nectarie Taumaturgul din municipiul Coslada (Madrid) a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016, întrunirea de lucru a preoţilor din Protopopiatul Madrid Est.

Conferinţa a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, după cum ne-a precizat Pr. Protoiereu George Cimpoca.

Tema întrunirii a fost Mitropolitul Antim Ivireanul: omul şi opera, iar prelegerea a fost susţinută de Pr. Mihai Cătălin Savu de la Parohia Sf. Mare Mucenic Pantelimon – Torrejon de Ardoz.

Sfântul Antim Ivireanul a tipărit 64 de cărţi în 25 de ani, s-a îngrijit de refacerea şi restaurarea lăcaşurilor de cult, atât ca egumen la Snagov, cât şi ca episcop de Râmnic şi apoi, ca mitropolit. Multe biserici şi mănăstiri, unele foarte vechi (precum Mănăstirea Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân, Cotmeana, Govora) de o valoare inestimabilă, au fost refăcute de el sau cu sprijinul său. El însuşi a făcut proiectele unei mănăstiri, dovedind aptitudini deosebite de arhitect, şi a zidit această mănăstire, aşezându-i hramul Tuturor Sfinţilor. Şi-a dovedit din plin minunatele înzestrări practice şi artistice arătându-şi măiestria în arta tipografică, dar şi ca miniaturist, arhitect, pictor, sculptor (în lemn şi în piatră) etc.

De asemenea, în cadrul întrunirii a fost vizionat filmul documentar Antim. Mănăstirea şi ctitorul ei, realizat de TRINITAS TV.

În ultima parte a conferinţei au fost abordate punctual anumite detalii administrative pentru fluidizarea comunicării între parohii şi Centrul eparhial, pe de o parte, între parohii şi protopopiat, pe de altă parte, şi au fost luate în discuţie câteva din proiectele parohiale pentru următoarea perioadă de timp.

Comentarii Facebook


Știri recente