Conferinţă preoţească de toamnă în Protoieria Craiova Sud

În Arhiepiscopia Craiovei continuă conferinţele pastoral-misionare de toamnă desfăşurate sub egida „Anului omagial euharistic al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. După întrunirile de săptămâna trecută, la care au participat preoţii din protoieriile Târgu Cărbuneşti şi Craiova Nord, astăzi, 9 noiembrie 2014, a fost rândul preoţilor din Protoieria Craiova Sud să se reunească pentru a participa la conferinţa dedicată Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.

Întrunirea, precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a avut loc în sala de festivităţi a Căminului preoţesc „Renaşterea”, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi a părintelui protoiereu Grigore Vulcănescu, de la Protoieria Craiova Sud.

În deschidere, preotul Gabriel Sorescu, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae-Brânduşa” din Craiova, a prezentat referatul de fond cu tema „Sfinţii Martiri Brâncoveni, mărturisitori ai dreptei credinţe creştin ortodoxe”. Au urmat discuţii şi completări pe marginea materialului prezentat de părintele Sorescu.

În cuvântul rostit la finalul întâlnirii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a punctat câteva din concluziile reieşite în urma dezbaterilor, subliniind modelul reprezentat pentru noi de viaţa, credinţa şi jertfa Sfântului Constantin Brâncoveanu.

„Este o mare cinste şi onoare pentru întreaga lume ortodoxă să ai un domnitor precum a fost Constantin Brâncoveanu. Cinstirea acestui sfânt vine de la toate bisericile ortodoxe, din Extremul Orient şi până în Occident, pentru că toţi au beneficiat, într-un fel sau altul, de dărnicia, credinţa mărturisitoare şi milostivirea Sfântului Domnitor. Iată de ce, la acest început de secol şi mileniu, Sfântul Constantin Brâncoveanu trebuie să fie un model, un exemplu pentru toţi oamenii, pentru clerici, pentru politicienii care ne conduc, pentru întreaga Europă creştină.. De aceea consider că este necesar ca în predicile noastre să scoatem permanent în evidenţă chipul ideal al conducătorului, al domnitorului creştin care trebuie să fie urmat”, a spus IPS Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente