Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Ineu

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, marți, 24 mai 2016, în Protopopiatul Ineu, a avut loc conferința de primăvară a preoţilor din eparhie, a precizat Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru din Parohia Moțiori.

Întâlnirea a debutat cu slujba de Te Deum, săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Ineu de preoții Gabriel Streulea, Parohia Șilindia; Ovidiu Oprișa, Parohia Rogoz de Beliu și Nicușor Teofil Trânc, Parohia Susag.

Conferința a continuat la sediul Protopopiatului, unde Pr. Adrian Zaha, Protopopul Ineului, a adresat mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și cuvântul de bun venit delegațiilor la această conferință, făcând și o introducere la temele propuse spre tratare.

În continuare, Părintele Protosinghel Teodor Vid, Consilier administrativ-bisericesc și Exarhul mănăstirilor, a adresat un mesaj prin care a arătat rolul și rostul tinerilor de diferite vârste în Biserică, precizând și câteva direcții de misiune pentru o pastorație în rândul acestora.

La conferinţă a fost prezent şi Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, care prin mesajul său a arătat importanța Facultății și a învățământului teologic în viața Bisericii și educația slujitorilor sfintelor altare, subliniind că teologia este cea mai cuprinzătoare ramură a științei, asigurând totodată că Facultatea este o instituție având girul ierarhului, o instituție pusă în slujba parohiilor și a Bisericii, că preoții sunt parteneri în actul formativ, că este a tuturor având trei nivele de studiu: licență, master și școală doctorală, deschisă tuturor spre colaborare.

În cea de-a doua parte a conferinței, Pr. Ovidiu Oprișa din Parohia Rogoz de Beliu a prezentat referatul cu tema „Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox 2016”. Referenți și coreferenți au mai fost: Pr. Radu Constantinescu, Sectorul Misionar Ineu; Pr. Gabriel Streulea, Parohia Şilindia, Pr. Florin Culda, Parohia Vasile-Goldiş, Pr. Radu Sas, Parohia Agrişul Mic, care au prezentat referatele lor sau au mai adus completări, la unele aspecte ale educaţiei religioase la nivelul parohiilor.

În cadrul conferinței s-a prezentat şi lucrarea „Monografia Satului Șomoșcheș“, carte apărută cu osteneala Pr. Moise Nica, preot paroh în această localitate și fost protopop al Ineului timp de 26 de ani.

La finalul conferinței, Părintele Decan Cristinel Ioja și-a exprimat mulțumirea că mulți dintre absolvenții Facultății de Teologie din Arad, astăzi slujitori ai sfintelor altare au dat dovadă de maturitate, au frumoase realizări în parohiile pe care le păstoresc și i-a îndemnat să mențină starea de Înviere în parohii.

Comentarii Facebook


Știri recente