Conferinţă pastoral misionară. Patriarhul Daniel: Viața Sf. Antim Ivireanul a fost o permanentă jertfă de muncă și de râvnă pentru slujirea Bisericii lui Hristos

Patriarhul Daniel

Preoții din București și din județul Ilfov au participat astăzi, 7 noiembrie 2016, la conferința pastoral misionară de toamnă „2016 – anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”. Evenimentul a avut loc în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cursul dimineţii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din Capitală.

Lucrările conferinţei au fost deschise de Patriarhul României. În cuvântul său, Preafericirea Sa a vorbit clericilor despre contribuția tipăriturilor în viața Bisericii.

Grație rodnicei sale activități tipografice, Biserica noastră a fost înzestrată cu principalele cărți de cult în limba română, cu lucrări apologetico-polemice pentru combaterea prozelitismului catolic, dar și cu valoroase lucrări pastoral-misionare pentru cler şi popor. Alături de Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, Sfântul Antim a încercat să combată atragerea românilor transilvăneni la catolicism, străduindu-se să-i întărească în credință prin oferirea de cărţi autentic ortodoxe.

Sfântul Antim Ivireanul – tipograf misionar şi mitropolit jertfelnic – Basilica.ro

De asemenea, Preafericirea Sa a îndemnat pe slujitorii Bisericii să continue activitățile culturale în parohie, pentru a urma modelul tipografilor.

Tipăriturile bisericești au contribuit la unitatea credinței, dar și la mărturisirea acesteia în același grai, într-o limbă română unitară, depăşindu-se particularitățile lingvistice regionale. Totodată, circulația cărților de cult în limba română în tot spațiul românesc a contribuit la dezvoltarea conștiinței unității și solidarității naționale și la afirmarea identității românești. Pentru aceste merite, numele tipografilor bisericești – ierarhi, monahi, preoți şi mireni vrednici ai Bisericii Ortodoxe Române – rămân înscrise în memoria culturală românească.

Totodată, Patriarhul României a vorbit în cuvântul său şi despre personalitatea deosebită a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.

Sfântul Ierarh martir Antim Ivireanul este considerat cel mai de seamă mitropolit al Țării Românești din toată istoria ei. Prin întreaga sa activitate pastorală, tipografică și predicatorială, Sfântul Ierarh Antim a fost cu adevărat păstorul care-și pune sufletul pentru credincioșii săi. Viața lui a fost o permanentă jertfă de muncă și de râvnă pentru slujirea Bisericii lui Hristos și luminarea credincioșilor.

Conferința pastoral misionară de toamnă „2016 – an comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești” va fi organizată miercuri, 9 noiembrie 2016, la Ploiești și joi, 10 noiembrie 2016, la Vălenii de Munte.

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente