Conferință organizată de Academia Teologică Petru Movilă din Kiev

La Academia Teologică ‘Petru Movilă’ din Kiev, cu binecuvântarea Preafericitului Vladimir, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, săptămâna trecută a avut loc a III-a ediție a Conferinței anuale ‘Știința studențească în școala teologică’, informează „Ziarul Lumina”. Anul acesta, conferința a fost dedicată împlinirii a 245 de ani de la naștere și 175 de ani de la trecerea la Domnul a emeritului ierarh și teolog mitropolitul Evghenie Bolhovitinov al Kievului și Haliciului (1767-1837).

Ca urmare a protocolului semnat de Facultatea de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din București cu Academia Teologică ‘Petru Movilă’ din Kiev, la 25 octombrie 2011, și a invitației făcute de academia kieveană, din partea Facultății de Teologie din București au participat Alexandru Bulgaru, masterand în anul al II-lea în cadrul programului ‘Istorie și Tradiție creștină’ și Aurelian Nicolae Iftimiu, student în anul al III-lea.

La conferință, alături de reprezentanții celor două instituții de învățământ teologic, au participat și reprezentanți ai Academiei Teologice din Moscova, Academiei Teologice din Sankt Petersburg, Facultății de Teologie din Cernigov și ai seminariilor teologice din Belgorod, Volyn, Poceaev, Odessa, Stavropol, Poltava, Kostroma, Novokuznețk și Voronej.

Mai multe detalii despre conferința ‘Știința studențească în școala teologică’ a oferit Alexandru Bulgaru, participant la eveniment: ‘Deschiderea sesiunii plenare a fost făcută de Înalt Preasfințitul Antonie, Arhiepiscop de Borispil, rectorul Academiei Teologice kievene și președintele Comitetului pentru Educație din Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a arătat faptul că numărul participanților este în continuă creștere de la an la an, evidențiind cu acest prilej participarea pentru prima dată a Facultății de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din București.

Mesajul Preafericitului Părinte Vladimir, Mitropolitul Kievului și a toată Ucraina, a fost citit de către părintele Vladimir Kotsaba, secretarul științific al academiei. În continuarea lucrărilor, Înalt Preasfințitul Antonie a citit un material cu tema ‘Mitropolitul Evghenie Bolhovitinov și influența acestuia asupra dezvoltării Academiei Teologice din Kiev’. Înalt Preasfințitului Antonie i-au urmat doi studenți care au prezentat biografiile profesorului Vasile Ilici Ekzemplyarsky (personalitate care a contribuit major la dezvoltarea academiei din Kiev), respectiv a Arhiepiscopului Modest Strelbitsky de Volyn. La finalul sesiunii plenare, Înalt Preasfințitul Antonie a evidențiat încă o dată avantajele majore pe care le reprezintă astfel de conferințe în consolidarea cooperării dintre instituțiile de învățământ teologic’.

În continuarea conferinței, lucrările s-au desfășurat pe patru secțiuni: Istoria Bisericii, Teologie și Studii Biblice, Patrologie și discipline practice.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…