Conferința Națională Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească, la final

Conferința Națională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească” s-a încheiat, astăzi, 7 noiembrie 2013, la Palatul Patriarhiei.

Au participat peste 200 de specialiști în artă eclesială din țară care timp de patru zile au discutat despre iconografie, legislație și tehnici. Aceștia au primit, în această dimineață, diplome de participare.

După cum informează Radio TRINITAS, ele au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinția Sa i-a felicitat și le-a transmis binecuvântări din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Vă felicit nu pentru diplome, nu sunt cele mai valoroase elemente cu care plecați de la aceste cursuri, ci cursurile în sine, profesorii care vi le-au prezentat sunt mari specialiști în domeniu așa că sunt convins că vă întoarceți acasă cu o bogăție sufletească și intelectuală care să vă satisfacă efortul de a fi stat câteva zile în București. Vă felicităm încă o dată din toată inima la sfârșitul acestor cursuri, vă dorim multă inspirație de la Dumnezeu și dorim ca lucrările dumneavoastră să fie apreciate de generația căreia îi aparțineți, dar și de generațiile următoare și să fie o podoabă a bisericilor noastre de care să ne bucurăm”.

Concluziile conferinței i-au aparținut pictorului Grigore Popescu, membru în comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române: „Trebuie să participăm la slujbele din duminicile în care nu lucrăm sau în sărbători, să ne privim pictura, să vedem expresia oamenilor unde se uită și la un moment dat să tragem concluzii. Ne-am făcut și noi datoria? Și să avem curajul să ne criticăm. Și după aceea să răsfoim lucrări de artă, să vizităm monumente, să mergem la muzee, să discutăm cu părinții duhovnici, cu preoții și să vedeți câte sugestii vă pot da, dar fără a ceda pentru că dumneavoastră sunteți pregătiți ca să faceți pictura și nu trebuie să faceți compromisuri și nu puteți să faceți divagații să împrumutați de la alții pentru că ceva e mai spectaculos decât ceea ce voi ați făcut. Deci totdeauna să fiți stabili, puternici în credință. Textul biblic este toată lumina picturii voastre. De aici să culegeți!”

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…