Conferința Memoria, temelie a identității

În ciclul Serilor culturale ortodoxe joia aceasta a avut loc conferința intitulată Memoria, temelie a identității. Evenimentul s-a ținut în Amfiteatrul Dumitru Stăniloae al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, fiind organizată de Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Holbea, Prodecan al instituției de învățământ. Invitați au fost Ana Blandiana, Romulus Rusan și Ioana Boca, fondatorii Muzeului Memorialul durerii de la Sighet.

„Am venit cu o foarte mare curiozitate în sensul că cel mai mult aș vrea să-mi dau seama în ce măsură sunt interesați studenții de la teologie de care va depinde într-un fel spiritualitatea viitoarelor generații care vor merge în bisericile lor. Dacă ei vor fi sensibili la ceea ce vom povesti noi că vom face la Sighet voi considera că e o mare bucurie, că e o mare speranță. Le transmit ceea ce le transmitem tuturor elevilor noștri de la Sighet de la școala de vară și anume, îndemnul să fie ei înșiși, să gândească cu propria minte ceea ce văd, să privească în jur și mai ales să înțeleagă că totul trebuie să se continue și nimic nu există în sine”, a declarat pentru TRINITAS TV Ana Blandiana.

Participanții au vizionat un film dedicat Memorialului durerii de la Sighet. Au participat studenți teologi și de la alte facultăți din Capitală.

„Cel mai simplu este să vă descriu un afiș al memorialului care prezintă uși ale fostei închisori prin care se văd doi copii care privesc sala de muzeu, iar deasupra scrie Vreți să înțelegeți România de azi ? Vizitați memorialul victimelor comuniste de la Sighet. Asta este ideea. Memorialul există nu ca o întoarcere în trecut, ci ca o încercare de a înțelege ce trăim astăzi, de ce trăim ce trăim și care sunt reziduurile trecutului în societatea de azi care ne împiedică să înaintăm mai normal în lume”, a mai precizat Ana Blandiana.

Au susținut microrecitaluri corul Bisericii Precupeții Noi și Grupul vocal Sfântul Ștefan cel Mare al Studenților Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Au recitat poezii creștine publicistul Lidia Popița Stoicescu și actorii Tomi Cristin și Cerasela Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente