Conferință la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din București

La Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Capitală s-a desfășurat ieri, 18 ianuarie 2013, o conferință intitulată „Minte sănătoasă în corp sănătos”. Evenimentul se înscrie în proiectul educațional „Hristos, bucuria tinerilor”, implementat de instituția de învățământ în parteneriat cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Corneliu Sutașul” – Balta Albă și Asociația Faptele Credinței, informează Ziarul Lumina.

Scopul declarat al organizatorilor a fost acela de a-i informa pe adolescenți cu privire la câteva probleme cu o incidență ridicată în categoria lor de vârstă: tulburările comportamentului alimentar cu origine psihică (anorexia, bulimia și obezitatea). Despre acestea le-a vorbit elevilor prezenți dr. psihiatru Alexandru Ulea, de la Clinica Helios din Plauen, Germania. După ce le-a explicat cauzele tulburărilor de nutriție psihogene și modul în care acestea se manifestă în plan fizic și comportamental, medicul Alexandru Ulea a subliniat și câteva aspecte ale vieții spirituale corelate cu aceste tulburări: „Mâncarea are un caracter esențial nu numai ca susținere a activității trupești, dar și pentru dezvoltarea sufletească normală a omului. Caracterul normal al hranei este însă deturnat în cazul tulburărilor de comportamentul alimentar. În cadrul anorexiei, persoana se teme a deveni sau a se împlini. Acestei persoane îi este frică să se maturizeze, pentru că nu înțelege adevăratul sens al devenirii. Prin dorința unui control total asupra propriului corp și a propriei vieți în general, o astfel de persoană eșuează în evoluția ei naturală, se încăpățânează și „nu vrea să devină mare”, așa cum se exprimă Isabelle Caro, una dintre victimele anorexiei. Persoana care suferă de bulimie e o persoană lacomă. Lacomă mai ales de iubirea celorlalți, de aprecierea celor din jur. Și pentru că așteptările ei sunt prea mari, nerealiste, ele îi vor fi și înșelate. Dezamăgirea resimțită va fi suplinită de mâncare, care îi provoacă plăcere momentan, dar care nu poate rezolva lipsa de autocontrol sau teama de a fi criticat, respins sau ignorat. În fine, hiperfagia, care conduce la obezitate cu diferitele ei stadii, reprezintă surogatul iubirii, admirației sau confirmării. Din cauza unei false percepții și evaluări a celorlalți, dar și a propriei persoane, obezii au parte de dezamăgiri pe care le suplinesc în mod eronat prin plăcerea efemeră a unui prânz copios. Deformarea corporală ulterioară devine astfel atât efect al nerealismului ce caracterizează aceste persoane, cât și marcă a agresivității pasive reactive: nu mă iubești, mă îngraș și astfel te oblig să nu mă mai iubești”.

Dr. Alexandru Ulea i-a sfătuit pe elevi ca, în cazul în care vor întâmpina aceste probleme, să apeleze la ajutorul unui psihiatru, dar și la sprijinul Bisericii, care are propriile mijloace de a restabili sănătatea sufletească a omului. „Dacă hiperfagia poate fi mai ușor ținută sub control, anorexia și bulimia implică un tratament psihiatric specific, uneori fiind necesară internarea pacientului. Pe lângă aceasta, medicamentul pe care Biserica îl pune la dispoziție este hrana adevărată a comuniunii. Aceasta își atinge forma desăvârșită în Sfânta Împărtășanie, singura modalitate de unire totală și completă cu Iisus Hristos, Singurul care poate crește omul spre adevărata lui împlinire și Singurul care poate satisface în totalitate toate dorințe conștiente sau inconștiente ale omului”.

Părintele Vasile-Cristian Niță, parohul Bisericii Balta Albă, le-a explicat elevilor că acel conflict interior care stă la rădăcina unui comportament alimentar inadecvat poate fi ameliorat prin rugăciune. Rugăciunea este cea care îl ajută pe om să se vadă exact așa cum este în realitate, în cazul anorexicilor care trăiesc cu falsa impresie de a fi supraponderali, și tot rugăciunea este cea care îl ajută să fie stăpân pe propriul trup și să nu se lase pradă lăcomiei, cum se întâmplă în cazul celor care suferă de bulimie și de obezitate.

Comentarii Facebook


Știri recente