Conferinţă la Biserica Domnească din Capitală

La Biserica „Sfântul Anton“ – Curtea Veche din Capitală a conferenţiat vineri-seară, în data de 27 martie 2015, părintele conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu. Tema conferinţei a fost „Tânărul creştin ortodox în faţa provocărilor seculare ale lumii contemporane“, informează „Ziarul Lumina”.

La întâlnire au participat numeroşi enoriaşi şi tineri care vin la Biserica Domnească din Capitală pentru a se ruga şi a lua parte la sfintele slujbe. Părintele Constantin Necula a vorbit despre inerţia lumii şi atacurile la adresa Bisericii şi a arătat că treptat începem să trăim „într-o lume în care orice apropiere de Dumnezeu este amendată“. „Biserica nu îţi spune că dacă trăieşti în Biserică este perfect, ci doar că eşti într-un proces duhovnicesc, că pe măsură ce te apropii de Maica Domnului îţi protejezi propria feciorie şi propria curăţie, că pe măsură ce te apropii de Sfinţii Părinţi, care înconjoară ca o galerie de suport toată drama şi creşterea Bisericii, te afli de fapt cot la cot cu ei într-o competiţie binecuvântată de cucerire a Împărăţiei cerurilor care este Mântuitorul Hristos. Hristos aleargă cu tine pentru a te împlini în binecuvântata Împărăţie a lui Dumnezeu“, a spus părintele conferenţiar. Toate provocările lumii seculare atacă fibra intimă a persoanei umane şi ridică o îndoială asupra finalităţii pe care o are omul. Gălăgiei exterioare, Biserica i-a opus dintotdeauna liniştea şi pacea lăuntrică. „Tăcerea, gingăşia Bisericii, fragilitatea aceasta a Dumnezeieştii Liturghii ne arată că am rămas oameni, că în ciuda faptului că ţi se cere să fii un roboţel percutant cu alură de animal politic, ţi se cere să fii în zbaterea nebună a lumii, exact liniştea şi insularitatea aceasta pe care le propune Biserica reprezintă argumentul că tânărul poate să îşi trăiască Ortodoxia. De curând am auzit pe cineva spunând că tot ce nu încape în Liturghie nu încape nici în teologie. Mai nimic din ceea ce propune lumea din jurul nostru nu poţi să iei cu tine în Sfânta Liturghie, să îl aduci cu tine ca dar la Dumnezeu. Nu poţi să Îi aduci lui Dumnezeu dorinţa de a parveni cu orice fel, nu poţi să Îi ceri lui Dumnezeu lucruri împotriva naturii iubirii Lui“, a explicat părintele Constantin Necula. Părintele a vorbit de asemenea şi despre cultura modernă care se axează pe promovarea imaginii, a exteriorului, a falsului şi a spectaculosului. „În faţa întregii agitaţii moderne, a propune discreţia drept cultură, bunul-simţ, strângerea mâinii în loc de scuipătură, salutul către faţă cu cordialitate în loc de facebook sau SMS înseamnă a-l obliga pe tânăr să ştie că el este persoană, că interioritatea lui este mai de preţ decât externalizarea la care este supus în permanenţă, şi în interiorul lui lucrul cel mai important decât toate nu este ce cred ceilalţi, ci creşterea adevăratei stime de sine raportată la iubirea lui Hristos“, a spus părintele.

Evenimentul a fost moderat de Pr. Cons. Dr. Ciprian Florin Apetrei. Au fost prezenţi la această conferinţă şi Pr. paroh Gheorghe Zaharia şi Pr. Florin Scuturoiu.

Comentarii Facebook


Știri recente