Conferință la Arad: „Medicina ca misiune”

În cadrul proiectului „Biserica și medicina în dialog”, a avut loc la Arad o primă manifestare spirituală de dialog inter-disciplinar, de complementaritate știință-religie, de coerență socială dintre teologie și medicină. Domnul dr. Dan Cioată, de la Institutul de Boli Cardiovasculare, Timișoara, a ținut o conferință publică de excepție, vineri seara (6.03.2015, ora 18), în Aula Magna „Iuliu Maniu” a Universității „Aurel Vlaicu”, în prezența a sute de participanți. Printre cei prezenți s-au numărat foarte mulți medici de la spitalele și clinicile arădene, personalul medical divers de la aceste instituții, studenți de la medicină, și chiar foști pacienți ai cunoscutului chirurg cardiovascular, veniți acum nu pentru consult, ci pentru a-l audia, a precizat Arhim. Teofan Mada, vicar-administrativ, coordonator al proiectului.

Domnul dr. Dan Cioată vede medicina ca misiune, fiind promotorul însoțirii medicinei sau actului medical cu credința: „dacă ești bolnav, nu uita să te rogi, dacă ești bolnav și nu te poți ridica, nu uita să te rogi, dacă ești bolnav și nu poți mânca, nu uita să te rogi”. Spitalul este spațiul de interferență al științei și practicii medicale cu credința, iar punctul cel mai important al interferenței medic-preot este vindecarea bolnavului.

Absolvirea Facultății de Teologie din Timișoara, dar, mai ales, credința sa vie izvorâtă din dinamica rugăciunii și a faptei, din cunoașterea Sf. Scripturi și a Sf. Părinții ai Bisericii, l-au determinat, interior și intelectual, spre o abordare creștină a persoanei și a vieții, a bolii și a suferinței, spre o redescoperire creștină a medicinei.

Medicina creștină ne ajută să înțelegem relația medic și pacient în sens ontologic: „pentru mine, un bolnav înseamnă aproapele meu”. Iar întâlnirea cu orice persoană, fie ea bolnavă, este un eveniment pascal: „orice întâlnire cu o persoană înseamnă bucurie”. Prin urmare, și un bolnav este aproapele meu în sens evanghelic: „eu îi consider pe bolnavi prietenii mei”. Medicina creștină este o medicină eclezială, în care Hristos este Doctorul desăvârșit, fără de care vindecarea nu este posibilă.

Comentarii Facebook


Știri recente