Conferință în memoria părintelui Dumitru Stăniloae la München

Sâmbătă seara, 6 aprilie 2013, în Capela „Sfântul Siluan Athonitul” a Centrului Bisericesc Român Ortodox din München, Germania, a avut loc conferința dedicată părintelui profesor Dumitru Stăniloae, susținută de fiica acestuia, Lidia Stăniloae, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul s-a desfășurat în continuarea Vecerniei de sâmbătă seara și a fost prilejuit de împlinirea a 110 ani de la nașterea marelui teolog ortodox român și a 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. „În acest context, și noi încercăm aici să îl avem pe părintele profesor mai mult în atenție, pentru că dânsul a fost cel mai mare teolog al secolului trecut și are ceva să ne transmită, ca popor român plămădit ortodox. De aceea o avem împreună cu noi pe fiica părintelui, doamna Lidia Stăniloae, care va susține mai multe conferințe în câteva orașe pentru a-i ajuta pe oameni în înțelegerea credinței și a-i încuraja în trăirea ei”, a spus Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, în deschiderea conferinței.

La întâlnire au participat preoți, profesori universitari, oameni de rând, studenți și doctoranzi, membri ai comunității românești din München, curioși să afle mai multe despre modul de gândire al părintelui Stăniloae. „Pentru tata, modul de viață filocalic devenise o a doua natură. Activitatea, gândirea, munca lui uriașă erau îndreptate către ceilalți, iar mândria nu avea ce căuta. L-am văzut contrariat ori de câte ori era lăudat ori ridicat în slăvi. Nu-i plăcea să se vorbească despre el, încerca să se strecoare neobservat. Spunea că Dumnezeu ne-a dat talantul, iar noi suntem datori să-i înmulțim și că mai bine-i să lucrezi degeaba decât să stai degeaba”, a spus Lidia Stăniloae, fiica marelui teolog ortodox al României. Convorbirea a surprins nu numai aspecte ale vieții părintelui Stăniloae, dar mai ales crâmpeie din gândirea sa teologică și cazuri concrete, semnificative pentru cei din diaspora, în care credința smerită, dar fermă, propovăduită de părintele profesor, ne poate ajuta să ducem o viață plăcută lui Dumnezeu și să păstrăm valorile pe care poporul nostru le-a primit în dar de la Dumnezeu. La final, participanții au avut ocazia să adreseze și întrebări, moment în care Lidia Stăniloae le-a dezvăluit numeroase întâmplări și experiențe din viața celui mai mare teolog al neamului românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente