Conferința fraternității și solidarității – Ediţia a II-a, în Italia

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, şi delegat al Părintelui Mihai Drigă, protoiereu de Puglia și Basilicata, părintele Ioan Diaconu, parohul Parohiei Sfântul Apostol Filip din Foggia, a participat la a doua ediție a Conferinței fraternității și solidarității ce a avut ca obiectiv „Perspective și strategii pentru protecția muncitorilor migranți”, conferință ținută pentru al doilea an consecutiv la Palazzo della Dogana din Foggia. A fost prezent, de asemenea, părintele Marian Micu, parohul Parohiei Sfântul Mucenic Potițiu din Cerignola.

Dimineața a început cu intonarea imnurilor de stat ale reprezentanților ori delegaților participanți la lucrările Conferinței – reprezentanții Bulgariei, Marocului, Italiei și României.

Primul care a luat cuvântul a fost noul Arhiepiscop de Foggia și Bovino S. E. Mons. Vincenzo Pelvi, care a punctat faptul că fenomenul imigrațional, fiind generat de sărăcia populației, determină persoanele să ajungă în situații limită, de aceea este necesară o protejare a imigranților și a familiilor lor. Altfel, impunând măsuri restrictive, se vor genera situații în care criminalitatea nu poate decât să înflorească.

Șirul conferențiarilor a continuat astfel: Maria Tirone (Prefetto di Foggia), Emilio Di Conza (Segretario Generale CISL Foggia), Pasquale Russo (Direttore Generale Link Campus University), Mohamed Saady (Presidente nazionale ANOLF), Giulio Colecchia (Segretario Generale CISL Puglia Basilicata), Mirela Videa (Addetto affari sociali e lavoro) ca delegat al doamnei Dana Manuela Constantinescu (Ambasciatrice di Romania in Italia), apoi delegatul oficial al lui Hassan AbouYoub (Ambasciatore del Regno di Marocco in Italia), Vanya Velcheva (Ufficio di Collegamento Ministero Interno di Bulgaria), Elena Gentile (Vice Presidente Commissione Lavoro e Affari Sociali Parlamento Europeo), Filippo Bubbico (Viceministro dell’Interno), Maurizio Bernava (Segretario Confederale CISL).

Au fost prezentate statistici care au evidențiat faptul că nivelul creșterii forței de muncă al imigranților este prezent mai ales în sectorul serviciilor, iar pe de altă s-a semnalat o creștere a numărului firmelor străine la o cifră de 2300 față de cele 1800 italiene, pentru anii 2013 – 2014.

S-a discutat, de asemenea, despre o reală integrare a imigranților, despre implicarea colaterală a statelor din și în care se produce fenomenul migrației forței de muncă, despre prelungirea duratei valabilității permiselor de ședere, despre conviețuire socială, despre evitarea conflictelor, mai ales ale celor religioase ori a discriminărilor de orice fel. S-a punctat totodată și necesitatea unui dialog inter-religios care poate evita terorismul pe care îl simțim atât de prezent în aceste timpuri de criză economică, dar mai ales morală, a societății în care trăim.

În concluzie, principalii termeni discutați în conferință au fost: respectul reciproc, colaborarea, integrarea, recunoașterea, civilitatea, dezvoltarea, calificarea, iar nu rasism, xenofobie ori discriminare.

„Ca reprezentanți în teritoriu, am mulțumit în numele Preasfinției Sale, Preasfințitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pentru invitația primită din partea autorităților locale italiene de a participa la această conferință și ne-am exprimat speranța de a colabora mai bine pentru rezolvarea problemelor de orice fel ale conaționalilor noștri. Ziua s-a încheiat cu un bufet pus la dispoziție de organizatorii evenimentului, iar cei prezenți au avut ocazia să interacționeze și să se cunoască mai bine”, a precizat Părintele Ioan Diaconu.

Comentarii Facebook


Știri recente