Conferință duhovnicească organizată de ASCOR București

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala București, a organizat joi, 3 noiembrie 2011, o nouă conferință duhovnicească. Subiectul dezbătut a fost dedicat temei omagiate în Patriarhia Română, ‘Familia creștină’, iar conferențiar a fost părintele Vasile Mihoc, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie din Sibiu, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Conferința a avut loc în Aula Magna a Facultății de Drept din București, iar tema dezbătută a fost ‘Iubire și libertate în familia creștină’. La eveniment au participat numeroși tineri, dar și adulți, care au dorit să-l revadă și să asculte sfaturile părintelui profesor și duhovnic Vasile Mihoc. Încă de la începutul prezentării sale, părintele profesor a subliniat că Dumnezeu, Cel care a creat lumea, a creat și familia și că nu numai în sânul familiei, ci oriunde, nu există iubire fără libertate și libertate fără iubire. De asemenea, a arătat că oamenii nu trebuie să se lase înșelați de duhul lumii acesteia, de dragostea egoistă pe care o cunoaște aceasta, ci să urmeze dragostea față de semeni până la jertfa sinelui. ‘Sunt oameni care au impresia că iubesc pe celălalt, dar o fac cu o iubire prin care încearcă să-l priveze pe celălalt de libertate. De exemplu, bărbatul își iubește soția, dar face numai ceea ce dorește el. Adeseori auzi că oamenii se despart din cauza nepotrivirii de caracter, de fapt, nepotrivirea aceasta înseamnă că celălalt nu ascultă, adică nu renunță la libertatea sa. Vedeți, în gândirea curentă se spune că libertatea noastră este mărginită de libertatea celorlalți, însă aceasta este o eroare. Adevărata libertate, pe care Dumnezeu ne-a dat-o ca atribut al personalității noastre, nu se mărginește de către libertatea celuilalt, ci se împlinește în libertatea celuilalt, în libertatea dragostei’, a evidențiat părintele Mihoc.

O altă problemă discutată a fost cea a înțelegerii dragostei. ‘Oamenii nu înțeleg dragostea. Ei confundă dragostea cu egoismul, iar cei tineri cred că cei bătrâni nu mai știu ce înseamnă dragostea și împrumută cuvinte mari despre dragoste, și totuși, ei nu știu ce înseamnă aceasta. Dragostea se învață, se descoperă. Pregătindu-te pentru căsătorie, trebuie să-l înțelegi pe celălalt ca pe un dar al lui Dumnezeu și așa vei simți o bucurie smerită. Foarte mulți oameni suferă pentru că au impresia că nu sunt iubiți și doresc stăruitor iubirea, iar cei fără înțelepciune duhovnicească, când văd că sunt iubiți, încep să se poarte foarte urât și caută cusururi la persoana celuilalt. Astfel, este nevoie de o maturitate, care vine din credință. Când iubești, anticipezi dorința celui iubit, iar aceste lucruri nu trebuie să dureze doar o zi, o săptămână, ci tot timpul. Te-ai căsătorit, trebuie să descoperi tot mai mult măreția darului și astfel, aprofundând dragostea tot mai mult, să ajungi ca la bătrânețe să spui că iubirea ta a crescut și este tot mai mare, profundă și autentică. Pentru toate acestea este nevoie însă de conlucrarea omului cu Dumnezeu’, a conchis părintele profesor. La final, au fost adresate din partea participanților mai multe întrebări.

Comentarii Facebook


Știri recente