Conferință duhovnicească la Piatra Neamț

În Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț avut loc miercuri, 19 februarie 2014, o conferință duhovnicească organizată de ATOR Piatra Neamț și de Protopopiatul Piatra Neamț. Prelegerea cu titlul „Pocăința – primăvara virtuților!”, a fost susținută de protos. Nicodim Petre, informează doxologia.ro.

Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) din Piatra Neamț și Protopopiatul Piatra Neamț au organizat miercuri, 19 februarie 2014, conferința „Pocăința – primăvara virtuților”, susținută de protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Asociații și Fundații din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor. Evenimentul a avut loc în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, adunând laolaltă preoți și credincioși din Piatra Neamț și din împrejurimi. Manifestarea a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Pentru început, pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, a reliefat, într-o scurtă introducere, semnificația perioadei Triodului, în care creștinii sunt chemați la o cercetare sinceră a propriei conștiințe, prin intensificarea rugăciunii, în vederea biruinței ispitelor și a mântuirii. În prima parte a cuvântului, protos. Nicodim Petre, a subliniat dificultatea abordării temei conferinței, în special atunci când tinerii sunt partenerii dialogului, întrucât pocăința este mai mult o stare spirituală personală, o trăire ce poartă semnul subiectivității.

Biserica, o mare familie

Protos. Nicodim Petre a adus în atenția celor prezenți necesitatea de a da un sens suferinței, de a învăța din experiențele dureroase, având șansa de a ne schimba și de a-L întâlni pe Dumnezeu, asemeni fiului risipitor sau Mariei Egipteanca. De asemenea, a punctat ideea că omul epuizat interior din cauza lipsei de credință, a trăirii în afara legilor Lui Hristos își poate dobândi și păstra pacea interioară – harul – doar în Biserică, unit întru smerenie cu semenii săi, în comuniune cu Mântuitorul.

În cea de-a doua parte a programului, protos. Nicodim Petre a răspuns întrebărilor venite din partea celor aflați în sală, punctând diverse aspecte legate de prezența tinerilor în Biserică, de așteptările tinerilor, dar și de cele ale Bisericii. „Tinerii sunt podoaba Bisericii”, a apreciat părintele, susținând apropierea pedagogică de biserică a tânărului, prin conturarea unui spațiu al bucuriei, al realizărilor, al vieții, în care el să se poată desăvârși. „Tinerii trebuie să facă cunoștință cu Dumnezeu, să se simtă câștigați în biserică, să-L dorească și să-L accepte pe Hristos în viața lor, să intre în comuniune cu ceilalți, să fie înțeleși, să le fie valorificate darurile, să se implice în mărturisirea Adevărului”, a mai accentuat protos. Nicodim Petre.

Comentarii Facebook


Știri recente