„Cred că pentru un viitor asistent medical, pe lângă empatie și compasiune, este nevoie de credință în Dumnezeu”, a afirmat Pr. director Marian Colțan, în deschiderea Conferinței naționale de asistență medicală desfășurată marți în cadrul Școlii Postliceale Sanitare a Seminarului Teologic din București.
Credința este necesară asistentului medical „dincolo de tratamentul pe care îl administrăm, care trebuie să fie cel mai potrivit și de rugăciunile pe care Biserica le face pentru un om care suferă”, a subliniat directorul seminarului.
Tema conferinței a fost „Asistentul medical, coloana vertebrală a sistemului de sănătate”. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei internaționale a asistenților medicali.
„Transmitem recunoștința noastră pentru fiecare gest de atenție, pentru fiecare zâmbet aducător de speranță și pentru fiecare efort realizat cu discreție, dar cu profund impact asupra calității vieții pacienților”, a declarat Prof. Alexandru Năstase, responsabilul comisiei metodice a Școlii Postliceale Sanitare.
Arta și sănătatea
În cadrul evenimentului au fost invitați profesori de la Facultatea de Psihologie din București. Profesoara Oana Moșoiu a subliniat că există ceva artistic, pe lângă științific, în profesia de asistent medical.
La rândul său, Lectorul Vasile Constantin, de la aceeași facultate, a explicat că arta este un instrument util în sănătate, pe care „aproape fiecare dintre noi, dacă nu cu toții, îl putem folosi în acest sens”.
În comparație cu edițiile din anii anteriori, elevii au fost mult mai implicați, s-au pregătit mai mult și temele au fost foarte variate, a constatat Rodica Mușat, profesor de pregătire practică.
Școala Postliceală Sanitară a Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti funcționează din 2016 şi îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie.