Concursul național Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine în Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada februarie – aprilie 2014, în cele patru protopopiate ale Eparhiei Oradiei s-a desfășurat Concursul național de proiecte duhovnicești „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”, a precizat Pr. Simion Goga.

Organizat la nivelul întregii Patriarhii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, concursul a urmărit cultivarea în sufletele copiilor a dragostei față de Biserică și față de Sfânta Liturghie, educarea copiilor în sensul respectării valorilor tradiționale și a afirmării propriei identități religioase în contextul unei lumi seculare și secularizate. De asemenea, printre obiectivele acestui proiect au fost înțelegerea adevăratului sens al Tainei Sfintei Euharistii, pregătirea pentru împărtășanie prin spovedanie și fapte bune, precum și reliefarea implicațiilor extinse în comunitate și viața personală.

La nivelul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, un număr de 446 de copii din grupele de cateheză de la parohii s-au înscris la acest concurs de proiecte duhovnicești. Coordonați de preotul paroh sau de profesorul de religie din localitate, elevii au venit cu idei dintre cele mai interesante în vederea elaborării proiectelor. Aceștia și-au îndreptat atenția, în mod special, asupra întrajutorării semenilor aflați în nevoi, dar s-au dedicat și valorilor educaționale, culturale și spirituale, organizând evenimente și manifestări pe tema concursului.

În urma desfășurării etapelor pe protopopiat, în perioada 15-18 aprilie 2014, douăsprezece din cele mai bune proiecte, câte trei proiecte din fiecare protopopiat, s-au calificat la etapa eparhială.

Jurizarea proiectelor calificate la etapa eparhială a avut loc în ziua de vineri, 9 mai 2014, la Centrul eparhial, cu respectarea criteriilor fixate de metodologia concursului.

În urma analizării și jurizării dosarelor depuse, a fost declarat câștigător al concursului la nivelul Episcopiei Oradiei, proiectul intitulat „Sfânta Euharistie izvor al milosteniei trupești și sufletești”, inițiat și implementat de un grup de 16 copii din Parohia Brătești, Protopopiatul Tinca, coordonați de către Preacucernicul Părinte Călin Ovidiu Popa. Pe locurile următoare s-au clasat proiectele „Săptămâna duhovnicească”, al copiilor din Parohia Husasău de Criș, Protopopiatul Oradea, coordonați de Preacucernicul Părinte Ioan Ghitea și, respectiv, „Copiii dăruiesc roadele Liturghiei”, al copiilor din Parohia Bratca, Protopopiatul Oradea, coordonați de Preacucernicul Părinte Radu Marian.

Premierea câștigătorilor va avea loc în ziua de joi, 15 mai 2014, în sala festivă a Protopopiatului Oradea.

Preotul coordonator și un reprezentant al copiilor câștigători ai concursului „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine” la nivel eparhial, vor reprezenta Episcopia Oradiei la Patriarhia Română, unde vor fi premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de câștigătorii de la celelalte eparhii, în cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente