Concursul Național de muzică bisericească Lăudați pe Domnul! la Galați

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 20 septembrie a.c. a avut loc etapa eparhială – secțiunea Interpretare – a Concursului Național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, ediția a VI-a, după cum ne-a precizat Gabriel Molocea.

Competiția se derulează în cuprinsul Patriarhiei Române și întrunește, în competiție, coruri parohiale din întreaga țară.

În cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, gazda evenimentului de la Galați a fost Teatrul muzical „Nae Leonard”. În concurs s-au înscris 5 coruri parohiale:

– Corul „Nectar” al parohiei Viziru de Jos, județul Brăila, condus de pc pr. Simeon Sică Bănică;

– Corul bisericii „Sf. Nicolae” din Galați, condus de prof. Mărioara Secobeanu;

– Corul bisericii „Sf. Vasile cel Mare” din Galați, condus de prof. dr. Gheorghe Butuc și Nicolae Butuc;

– Corul „Cununița satului” din localitatea Liești, jud. Galați, codus de prof. Gheorghe Ignat;

– Corul bisericii „Sf. Mina” din Galați, condus de protopsaltul Costel Racoviță.

Conform Regulamentului de concurs aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiecare competitor a interpretat câte trei piese muzicale bisericești corale: troparul hramului bisericii de unde provine corul, un Axion duminical sau praznical și o piesă de chinonic.

În timpul deliberărilor, corul „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a interpretat câteva piese psaltice și selecții din Paraclisul Maicii Domnului.

Juriul, format din prof. dr. Dan Eugen Drăgoi, arhid. Florin Bobei și prof. Mariana Chirman a apreciat prestația corurilor și a desemnat ca formațiune corală câștigătoare a etapei eparhiale, Corul bisericii „Sf. Vasile cel Mare” din Galați.

Acesta va reprezenta Arhiepiscopia Dunării de Jos în etapa mitropolitană ce se va desfășura la București, la începutul lunii octombrie a.c., unde vor participa coruri din întreaga Mitropolie a Munteniei și Dobrogei.

Fiecare formațiune corală participantă la faza eparhială a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Diploma „Tinerețe și Credință”, precum și cărți de muzică bisericească.

Comentarii Facebook


Știri recente