Concurs și Simpozion Internațional  „Educația – artă și formare”, la Arad

 

La Seminarul Teologic Ortodox din Arad s-a desfășurat marți, 17 mai 2016, a VIII-a ediție a Concursului și Simpozionului Internațional de Creație literară, Creație plastică și Artă fotografică ,,Educația- artă și formare’’, întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2016 ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul  comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Slujba de Te-Deum a fost oficiată în prezența Înaltpreasfințitului Părinte  Timotei, Arhiepiscopul Aradului, părintelui dr. Iustin Popovici, preot prof. Pompiliu Gavra, preot prof. Codin Șimonca-Oprița şi arhidiac. prof. drd. Tiberiu Ardelean.

Deschiderea lucrărilor simpozionului a fost făcută de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, care a arătat rolul şi importanţa educaţiei religioase a tineretului şi a făcut o retrospectivă a tuturor manifestărilor organizate în scopul educaţiei în cuprinsul eparhiei. În încheierea cuvântului a felicitat pe organizatori şi pe toţi elevii participanţi şi premiaţi.

În continuare, prof. dr. Diana Șimonca-Oprița, pr. prof. Codin Șimonca-Oprița și arhid. prof.drd. Tiberiu Ardelean și-au prezentat lucrările:  Didahiile lui Antim Ivireanul. Omul-discurs și omul-lume; Semnele mănăstirii Sfântului Antim; Dimensiunea muzicii bisericești ortodoxe din perspectiva tineretului.

„Susținerea lucrărilor a fost urmată de premierea elevilor participanți la cele 3 secțiuni ale concursului. Cele 50 de premii au fost oferite de ÎPS Părinte Timotei‚ părintele Protopop Flavius Petcuț de la Protopopiatul Ortodox Român Arad și de Consiliul Municipal de Cultură  Arad.  Premiul special al concursului  i-a revenit elevei Maria Lebedi, din cls.a X-a de la Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți, Republica Moldova, coord. prof. Inga Zazulea”, afirmă  prof. Beatrice Mandă, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Evenimentul a reunit peste 900 de participanți din 5 țări ( Germania, Italia, Mare Britanie, Republica Moldova și România), care și-au manifestat interesul pentru temele propuse de organizatori:

  1. Educația religioasă în Europa; provocări actuale.
  2. Biserica – vatră a învățământului românesc.
  3. Înseamnătatea orei de Religie pentru mine.
  4. Rolul familiei în dezvoltarea moral-religioasă a copilului.
  5. Familia mea / Sărbătorile în familie.
  6. Proiecte educative (de voluntariat, caritabile); activități extrașcolare desfășurate în perioada 2014-2016.
  7. Publicații școlare / religioase (reviste, foi volante, anuare tipărite în perioada 2014-2016).
  8. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul – rolul lui în progresul culturii române.
  9. Rolul tipografiilor bisericești în dezvoltarea culturii românești.

Cele 225 de eseuri și articole ale cadrelor didactice și preoților, dar și cele 174 de referate și creații literare ale elevilor, au fost cuprinse în două volume dinstincte, intitulate sugestiv – Educația, artă și formare.  Cele peste 500 de lucrări de artă plastică şi artă fotografică au putut fi văzute în expoziţia al cărui vernisaj a avut loc după prezentarea şi lansarea celor două volume.

În cea de-a doua zi a simpozionului, 18 mai 2016, participanţii vor avea ocazia să participe la Conferinţa ,,Educaţia tinerilor prin spovedanie”, susţinută de către părintele Vasile Vlad, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente