Concurs de toacă în parohia arădeană Gurahonţ

Parohia arădeană Gurahonţ a găzduit zilele trecute un concurs de toacă pentru copii, derulat sub genericul „Cântecul care te cheamă la rugăciune“. Evenimentul, devenit tradiţie în perioada Postului Mare, a fost organizat în parteneriat cu Liceul „Ioan Buteanu“ din localitate, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Banat.

Concursul de toacă, desfăşurat în cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, a ajuns în acest an la cea de-a 7-a ediţie. Acesta a avut loc în curtea bisericii parohiale şi a întrunit un număr mare de participanţi, atât copii din grupul catehetic „Alege şcoala“ al parohiei, cât şi elevi din clasele V-VIII de la Liceul „Ioan Buteanu“ Gurahonţ. Concursul a început printr-un cuvânt adresat elevilor şi celor prezenţi din partea doamnei primar Ana Lenuţa Moţica, urmat de binecuvântarea rostită de preotul paroh Crăciun Dorel Moţ, care le-a vorbit şi despre semnificaţia toacei în cultul bisericesc.

„Toaca este unul dintre simbolurile Bisericii Ortodoxe. Cântecul ei tânguitor este o invitaţie pe care nu o poţi refuza, este ca o rugăciune mistică ce se înalţă spre Ceruri spre a-L slăvi pe Dumnezeu. La începutul creştinismului, toaca însemna mijlocul cel mai simplu şi mai uşor de a chema pe creştini la sfintele slujbe, îndeplinind acest rol atunci când clopotele încă nu existau. Precum icoanele, sculptura bisericească sau veşmintele liturgice nu sunt făcute la întâmplare, ci după un anumit tipic, aşa şi toaca nu se face la întâmplare şi are o semnificaţie aparte. În Biserica Ortodoxă toaca e şi o rugăciune curată a omului şi a naturii, înălţată spre Dumnezeu, pentru că atunci când se loveşte cu ciocănelele în toacă, cel care bate toaca zice înlăuntrul său rugăciunea inimii „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul“, a precizat pr. paroh Crăciun Dorel Moţ. Juriul concursului a fost format din: pr. paroh Crăciun Dorel Moţ, Ana Lenuţa Moţica, primarul localităţii, Ciprian Vesa, directorul adjunct al liceului, prof. Ana Muţ şi prof. Ioan Matei. În urma evaluării participanţilor au fost acordate mai multe premii şi menţiuni: premiul I-Maria Muţ, clasa aVIII-a, premiul II: – Marinel Creţa, clasa a VIII-a, şi Mihael Tulea, clasa a V-a, premiul al III-lea-Anişoara Drăgan, clasa a VIII-a, şi Rareş Ardelean, clasa a V-a, şi 3 menţiuni: Andrei Mihiţ, clasa a V-a, Marius Mihiţ, clasa a V-a, şi Sebastian Balemba, clasa a V-a. În final, fiecare concurent a primit o diplomă de participare din partea liceului, un cadou din partea Parohiei Gurahonţ şi alte premii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…