Concurs de cultură și spiritualitate la Bârlad

Elevii din toată țara au participat, în perioada 9-11 mai 2014, la concursul interdisciplinar „Cultură și spiritualitate românească”, potrivit mmb.ro. Acesta s-a adresat elevilor de gimnaziu, pasionați de înțelegerea relației dintre ficțional și nonficțional, care au valorificat componenta de antropologie culturală din programele disciplinelor limba și literatura română și religie. Au participat 93 de elevi din toată țara, însoțiți de 41 de profesori. Elevii au fost cazați la internatul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad și la Motelul Clubului Sportiv Școlar. Festivitatea de deschidere a avut loc la Teatrul „Victor Ioan Popa” din Bârlad. În cuvântul adresat participanților la concurs, prof. Cătălin Pîslaru, inspector școlar general pentru religie în cadrul Ministerului Educației Naționale, și-a exprimat bucuria de a participa la acest eveniment „care accentuează pregnant importanța interdisciplinarității”. „Acest concurs se dorește a fi o adevărată sărbătoare a spiritului, scopul competiției fiind acela de a crea elevilor un spațiu deschis al cunoașterii. Îmi doresc ca acest concurs de cultură și spiritualitate românească să fie nu numai o competiție a elitei autentice a tinerei generații, ci și o regăsire de sine, un prilej de a experimenta o alternativă a descoperirii culturii și spiritualității românești care depășește spațiul curriculumului obligatoriu. Religia nu a fost niciodată separată de cultură. Religia a contribuit permanent la conservarea și la consolidarea stabilității culturii românești, fiind un model de valori. Rolul cultural al Bisericii se referă mai ales la trecut și este recunoscut drept foarte important. În încheiere, îi felicit pe toți cei care au organizat această ediție a concursului, prilej de bucurie și speranță pentru toți cei care iubesc limba, neamul, credința și valorile culturale românești. Mulțumesc gazdelor noastre care au făcut posibilă această manifestare”, a transmis prof. Cătălin Pîslaru.

„Bucuria cunoașterii nu se trăiește decât în spirit”

Prof. Monica Mocanu, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a subliniat cu acest prilej faptul că spiritualitatea și cultura se întâlnesc sub semnul cunoașterii. „Cultura ne apropie de oameni și lucruri pentru a le cunoaște, în timp ce spiritualitatea ne apropie de Dumnezeu pentru a-L cunoaște. Fără a se pune sub acoperământul spiritualității, cultura își întâlnește peste timp propriul chip reflectat duhului său iluzoriu. Spiritualitatea conferă culturii deschiderea spre universalitate, trăinicia. Cultura satisface mai mult partea rațională a omului, în timp ce spiritul se leagă de ființial prin aspirație, prin transcendență. Bucuria cunoașterii nu se trăiește decât în spirit, în vecinătatea dumnezeirii. Integrarea culturii în spiritualitate oferă ființei umane posibilitatea de a se bucura de creație și de a deveni creatoare la rândul său. Astfel, în absența spiritualității, culturii îi lipsește suflarea de viață. Îmbinarea dintre cultură și spiritualitate creează omului șansa de a se uni cu Dumnezeu, ideile sale devenind rugă de mulțumire”, a remarcat prof. Monica Mocanu.

Conf. univ. dr. Mina-Maria Rusu, ispector general în cadrul Ministerului Educației Naționale, a apreciat că prin intermediul concursului interdisciplinar „Cultură și spiritualitate românească” s-a oferit șansa „de a scrie istorie și în spațiul școlii românești” și a felicitat organizatorii.

Prof. Gabriela Plăcintă, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, și-a exprimat bucuria pentru că reprezentanții Ministerului Educației Naționale s-au gândit să organizeze concursul în județul Vaslui. Prof. Mihaela Dumitrița Ciocoiu, inspector școlar de limba și literatura română în cadrul ISJ Vaslui, a menționat la finalul concursului că valorile credinței și valorile neamului sunt cea mai mare moștenire lăsată de străbuni.

PS Corneliu, președintele de onoare al juriului

În cadrul evenimentului de deschidere, a fost susținut un repertoriu de muzică religioasă și clasică, susținut de profesorii Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, respectiv de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși. Probele scrise s-au desfășurat sâmbătă, 10 mai 2014, la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad. „În așteptarea rezultatelor, participanții au vizitat Mănăstirea Bujoreni, unde cultura și spiritualitatea se îmbină armonios. Elevii au obținut premii și mențiuni oferite de Ministerul Educației Naționale, dar și 34 de premii speciale oferite de Episcopia Hușilor, Consiliul Județean Vaslui, Primăria Bârlad, Consiliul Local Bârlad și Academia Bârlădeană. Președintele de onoare al concursului a fost Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, iar președintele concursului a fost prof. univ. dr. Maria-Magdalena Jianu. Episcopia Hușilor a avut o implicare deosebită și substanțială în organizarea competiției”, a relatat prof. Monica Mocanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Facultatea de Teologie din București organizează o conferință națională despre legăturile dintre filosofie și filocalie

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, împreună cu Facultatea de Filosofie ale Universității din București, organizează la finalul săptămânii o conferință despre filosofie și filocalie Intitulată „Filosofie și Filocalie”, conferința națională va fi organizată la Facultatea de…