Concertul de folclor românesc ”Credință, Cânt și Tradiții Strămoșești”

Între evenimentele cultural-artistice de excepție care s-au desfășurat la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos s-a numărat și concertul de autentic folclor românesc ”Credință, Cânt și Tradiții Strămoșești”.

Organizat în seara zilei de 23 mai 2015, de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Consiliul Județean Galați, Primăria Municipiului Galați, Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” și Biblioteca ”V. A. Urechia”, concertul l-a avut ca invitat special pe cunoscutul artist de muzică populară Grigore Leșe, a precizat Pr. Gabriel Molocea.

În deschiderea spectacolului, după cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, pe scena amenajată în parcul Muzeului au urcat Formațiile Artistice ale Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, Formația de Muzică Veche ”Kalofonis” și Grupul Vocal de Bătrâni ”Ștefanienii” din comuna Piscu.

Artistul Grigore Leșe a încântat publicul gălățean prin spectacolul său de vorbire și horire, de povești cântate de neam și de țară, de dor și dragoste, dar și cântec românesc religios, interpretate la fluier și la alte instrumente tradiționale.

„La Galaţi, a mărturisit artistul Grigore Leşe, am avut parte de un public extraordinar de receptiv la tot ceea ce a spus, la tot ceea ce am cântat… Am cântat cântece profunde despre dragoste, despre ţară, despre patriotism şi despre păstori. A fost un concert reuşit şi îmi doresc să revin la Galaţi cât de curând posibil!”.

La eveniment au participat numeroși preoți din municipiu dar din alte localități ale județului, profesori, artiști, oameni de cultură, elevi și studenți, precum și credincioși de toate vârstele.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a subliniat: “O întâlnire cu Grigore Leşe este o întâlnire cu profunzimile din credinţă. Este un filon de tradiţie sacră care cuprinde toate momentele importante din viaţa omului şi, în acelaşi timp, este un prag de speranţă peste care trece omul din lumea aceasta spre veşnicie!

Această manifestare spiritual-culturală din parcul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a fost o minunată Vecernie şi o regăsire a cadrului spiritual lăuntric a întâlnirii cu Dumnezeu prin binefăcătorii şi părinţii noştri!”.

Concertul Grigore Leșe – Credință, Cânt și Tradiții Strămoșești de la Galați, ca de altfel întregul său repertoriu, este constituit din melodii vechi ce provin din muzica tradițională românească, care marchează cele mai importante evenimente din viaţa omului.

Grigore Leşe s-a născut pe 20 februarie 1954, la Stoiceni (Maramureş) şi este un renumit interpret de muzică populară românească din zona Ţării Lăpuşului.

A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot), astăzi fiind doctor în Muzică şi profesor asociat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi al Universităţii de Muzică Bucureşti.

A susținut numeroase concerte în țară și peste hotare, și a reprezentat România la importante Festivaluri de Muzică Tradițională.

Comentarii Facebook


Știri recente