Concert de muzică religioasă la Iași

În Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iași a avut loc sâmbătă, 3 noiembrie 2012, un concert de muzică religioasă și patriotică susținut de Cenaclul „Lumină lină” din Sibiu, informează Ziarul Lumina. Părintele Cătălin Dumitrean, coordonatorul grupului, a primit cu acest prilej o diplomă de onoare. Manifestarea a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan și a fost organizată de Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române din Iași.

Cenaclul „Lumină lină” din Sibiu, coordonat de pr. Cătălin Dumitrean, a susținut sâmbătă, 3 noiembrie, la Iași un concert de muzică patriotică și folk.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române (SONFR) – filiala Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În deschidere, piesa „Balada”, de Ciprian Porumbescu, a fost interpretată de două membre ale SONFR – filiala Iași. Membrii cenaclului, majoritatea tineri, au cântat, acompaniați de instrumente muzicale, pricesne și cântece patriotice, multe din ele cunoscute de cei prezenți. Motto-ul acestui eveniment, care a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost „Mamele române cheamă la dragoste de neam și țară”. La concert au participat membre ale SONFR – filiala Iași, membri ai Asociației „Oastea Domnului” din Iași și numeroși ieșeni.

Diplome de onoare pentru membrii cenaclului

La final, a susținut o scurtă alocuțiune prof. dr. Ion Berghia, președintele Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina” – filiala „Constantin Stere” din Iași, iar apoi a urmat cuvântul doamnei Margareta Vlad, președinta SONFR – filiala Iași, care a remarcat că muzica interpretată de Cenaclul „Lumină lină” i-a înălțat sufletește pe toți cei prezenți. De asemenea, Margareta Vlad a amintit cum a ajuns Cenaclul „Lumină lină” să fie invitat la Iași pentru a concerta. Pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, a mulțumit părintelui Cătălin Dumitrean și membrilor cenaclului pentru prezența la Iași și a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Îi voi prezenta Înalt Preasfințitușlui Teofan un CD al Cenaclului „Lumină lină”. Vă ofer din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei și a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, filiala Iași, o diplomă de onoare. Acest simbol vine din inimă către echipa minunată a cenaclului”, a spus pr. Iulian Negru. În continuare, Margareta Vlad a acordat o diplomă de onoare părintelui Marian Mărcuș. A urmat alocuțiunea Angelei Olariu, coordonatoarea Departamentului pentru promovarea valorilor și tradițiilor naționale al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Misiune prin interpretarea pricesnelor și a cântecelor patriotice

Cenaclul „Lumină lină” a fost înființat în urmă cu doi ani, având scop misionar. Concertele cenaclului sunt organizate de preoții din parohii, însă membrii grupului au ajuns în orașe din întreaga țară. „Ne-am dorit să mergem mai ales în comunitățile rurale, pentru a mărturisi prin cântec credința și dragostea față de țară. Cele două coordonate ale cenaclului sunt: pricesnele și cântecele patriotice. Încă de la început am găsit câțiva tineri entuziaști, cu voci frumoase, care iubeau pricesnele. În Ardeal, priceasna a fost un mod de a rezista în fața tăvălugului dușman al spiritualităților de ocazie, pe care le-am înfruntat de-a lungul timpului. Aceasta are multă consistență și este oferită publicului din comunități. A doua coordonată a cenaclului este cea patriotică. Această coordonată a dispărut sau a fost politizată în ultimii ani. Noi revenim cu tradiționalele cântece minunate, specifice redeșteptării naționale în momente grele ale țării. Avem câțiva oameni de cântec patriotic, care cu mult entuziasm se adresează publicului. Ei redeșteaptă în români în primul rând ideea de demnitate națională, care e din ce în ce mai șubrezită în lume”, a amintit pr. Cătălin Dumitrean.

„Ieșenii au cântat cu dragoste și bucurie”

Cenaclul are în jur de 18 membri, care concertează aproape la fiecare sfârșit de săptămână. Concertul de la Iași a fost cea de-a 138-a manifestare în ultimii doi ani. „Eu cred că este destul de mult pentru niște oameni care fac voluntariat. Ne deplasăm cu mijloace proprii și ne asigurăm sonorizarea. Sunt sate în care nu se întâmplă nimic ani de zile. Preoții sunt foarte bucuroși, pentru că, după un astfel de concert, crește valoarea vieții spirituale, duhovnicești și naționale în astfel de comunități”, s-a exprimat coordonatorul Cenaclului „Lumină lină”. Concertul „Mamele române cheamă la dragoste de neam și țară” a fost organizat la inițiativa membrelor din SONFR – filiala Iași, care au vizionat cenaclul în vara acestui an, la Sibiu. „Am simțit la Iași un public extraordinar. A fost o atmosferă fulminantă, mai ales că ieșenii au cântat cu dragoste și bucurie pricesnele și cântecele patriotice interpretate de noi. Titlul concertului a dorit să redeștepte în mame ideea de a naște fii, de a da bucurie vieții, de a-și educa proprii fii născuți în spiritul patriotic creștin ortodox”, a adăugat pr. Cătălin Dumitrean.

Comentarii Facebook


Știri recente