Concert de muzică bizantină, închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, la Buzău

Vineri seară, 15 august 2014, la Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, a avut loc un concert de muzică bizantină, închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, susținut de grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, după cum aflăm de la Dragoș Olteanu. Alături de cei prezenți s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, ierarhul locului, și Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor.

„Ne-am străduit, după putință, să ne arătăm recunoștința și prețuirea față de Sfinții Martiri Brâncoveni, care au avut și Eparhia noastră în grija și preocupările lor, dovadă fiind existența câtorva ctitorii ale familiei Brâncovenilor și, îndeosebi, ale Sfântului Constantin – biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat sau Palatul arhiepiscopal din Buzău. Să nu uităm că Centrul nostru eparhial a fost un focar de cultură, muzică și pictură; la Buzău au existat o școală de zugravi și o școală de cântăreți bisericești. Prin urmare, avem obligația față de înaintași să mergem pe aceeași linie, să promovăm și să cultivăm muzica de sorginte bizantină, dar adaptată la specificul românesc. Dumneavoastră trebuie să vă străduiți să-i descoperiți de fiecare dată frumusețea, așa încât, ori de câte ori organizăm concerte de muzică bizantină sau corală, sunteți așteptați cu drag, pentru că ele constituie un regal din partea noastră către frățiile voastre”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa, în cuvântul rostit la final.

Au participat clerici și credincioși buzoieni, iubitori ai muzicii bizantine.

Programul a cuprins piese dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni, dar și compoziții specifice sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente