Comuniune euharistică cu ortodocșii din Malainița

Credincioșii creștini ortodocși români din Serbia au prăznuit zilele trecute sărbătoarea Nașterii Domnului după calendarul iulian. Marți, un grup de preoți de pe Valea Almăjului, însoțiți de credincioși, s-a aflat în mijlocul comunității românești din Malainița, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Aici a fost săvârșită Sfânta Liturghie, după care românii păstoriți de părintele protopop Bojan Alexandrovici au fost colindați de frații lor de la nordul Dunării. „Comuniunea euharistică din a doua zi de Crăciun din localitatea Mălainița a devenit o tradiție în ultimii trei ani. Astfel, un grup de preoți almăjeni, alături de un grup de credincioși, cercetează în fiecare an pe frații români din Serbia, iar în cadrul Sfintei Liturghii se împărtășesc cu toții din același potir și aduc vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului. Legăturile credincioșilor români de pe Valea Almăjului cu cei de pe Valea Timocului sunt destul de vechi, coborând în istorie. Atât în tradiția almăjenilor, cât și a timocenilor există memoria unui exod al almăjenilor oprimați de stăpânirile istorice, care au migrat spre regiunile din sudul Dunării, unde frații români de acolo i-au primit în comunitățile lor, iar uneori s-au format chiar și altele noi. Așa se explică numele unor localități de pe Valea Timocului omonime cu cele de pe Valea Almăjului”, a mărturisit părintele prof. Petrică Zamela, de la Parohia Borlovenii Vechi, Protopopiatul Băile Herculane.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Mălainița, împreună-slujitori fiind protopopul Bojan Alexandrovici, parohul de la Malainița, pr. Ioan Cherescu – Parohia Bozovici, pr. Daniel Iosif Aldescu – Parohia Potoc, pr. prof. Petrică Zamela – Parohia Borlovenii Vechi, pr. Ștefan Sarampoi și pr. Antonie Isac – Parohia Bor din Serbia. La finalul slujbei, preoții almăjeni, alături de credincioșii din România, i-au colindat pe frații timoceni, aducând vestea Nașterii Mântuitorului în dulcele grai românesc. Până nu demult, în localitatea Mălainița exista singurul lăcaș de cult de pe Valea Timocului sârbesc în care se oficiau slujbe religioase în limba română. Astăzi, prin hărnicia părintelui vicar și protopop al Episcopiei Daciei Ripensis, rugăciunea în limba românească se poate asculta în mai multe localități de pe Valea Timocului și Valea Moravei. Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos reprezintă o sărbătoare deosebită pentru românii din Mălainița și de pe Valea Timocului. Valea Timocului este o regiune situată în estul Serbiei și nord-vestul Bulgariei, de-a lungul râului Timoc și în zonele montane adiacente acestuia. Este formată din regiunile sârbești Branicevo, Morava de Est, Bor și Zajecear și regiunea bulgară Vidin. În Valea Timocului trăiește o importantă comunitate românească, numită de către slavi „vlahi” sau „valahi”.

Comentarii Facebook


Știri recente