Comunitatea românească din Valdemoro prezentă la sărbătoarea localităţii spaniole

În cadrul sărbătorilor localității madrilene Valdemoro, ce  au avut loc în intervalul 6-9 mai 2016, dedicate celebrării patronului spiritual al municipiului Cristo de la Salud  comunitatea românească a fost prezentă activ, la invitația Concejaliei de Cultura y Festejos.

Astfel, vineri seara, membrii Asociației Socio-Culturale Românești „ARMONIA” din Valdemoro – alături de reprezentanții comunităților ukrainiene, bulgare, poloneze și a diverselor Case Regionale spaniole (Extremadura, Castilla la Mancha, Andalucia) au defilat în sunet de fanfară, în costume tipice, pe aleea principală a localității spre Plaza de Ayuntamiento, în straie populare, cu steagul fiecărei națiuni în frunte.

„Sâmbătă seara, în Parque „Duque de Ahumada”, într-un spațiu acoperit, alături de alte formații prezente, Grupul de Dans Folcloric ”ARMONIA” a avut onoarea să urce pe scenă, într-o demonstrație autentică de joc tradițional românesc: Jiana, Someșana, Brașoveanca, Hora, Sârba, Floricica. Finalul serii i-a găsit pe mulți spectatori spanioli, înfrățiți în horă, în ritmul Sârbei, alături de artiștii români, coborâți în fața scenariului, pentru a transmite, fie și doar pentru câteva minute, frumusețea și unicitatea tradiției etnice strămoșești. Cei prezenți au răsplătit prestația grupului nostru cu aplauze repetate, la scenă deschisă ”, subliniază pr. Dorin Sas, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Duminică, în aceeași locație, a fost rândul gastronomiei românești să fie apreciată. Celelalte comunități prezente au pregătit preparate tradiționale din zona țării respective, spre deliciul participanților, care, alături de autoritățile locale, au apreciat stilul culinar divers, prezentat într-o manieră proprie.

„Recent, la nivel parohial, s-au pus bazele unui grup de dans juvenil ”Mugurașii”, care speră să ajungă pe urmele adulților, din dorința de a cunoaște și perpetua aceste minunate comori artistice românești”, adaugă pr. Dorin Sas.

 

Comentarii Facebook


Știri recente