Comunitatea românească din Turcia a celebrat Ziua Iei

Românii din Istanbul au sărbătorit miercuri Ziua Internaţională a Iei. După Sfânta Liturghie oficiată în biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Haskoy, interpreta de muzică populară Maria Dărvaru a susţinut un moment artistic. Au fost interpretate pricesne, dar şi melodii tradiţionale româneşti.

„Aceasta acțiune a fost realizată cu sprijinul Asociația pentru Cultură și Spiritualitate Românească Dimitrie Cantemir pentru românii din Istanbul”, a declarat pr. Sergiu Vlad, parohul comunităţii.

Clericul a oferit interpretei Maria Dărvaru o icoană reprezentând pe Sfântul Iachint de Vicina. Foto credit: Pr. Sergiu Vlad.

Ziua Iei

24 iunie a devenit, din anul 2013, Ziua Universală a Iei. Celebrarea iei româneşti în această zi a fost propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine”.

În 2015, primarul capitalei americane Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraş, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană.

Ia este o cămaşă tradiţională românească de sărbătoare, confecţionată din pânză albă, bumbac, in sau borangic şi împodobită cu mărgele şi broderii la mâneci şi la gât.

Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului şi întărit cu şnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încreţite atât la umeri, cât şi la încheieturile mâinilor.

Sursa foto: Pr. Sergiu Vlad

Comentarii Facebook


Știri recente