Comunitatea din Isverna s-a rugat pentru eroii locali ucişi de comunişti

S-au împlinit 71 ani de la evenimentul tragic petrecut la Isverna când fraţii Eugen Bocârnea, Ion Bocârnea și Gheorghe Eftimiu (elevi în clasa a VIII-a la Liceul Traian) au fost ucişi de comunişti. Memoria lor a fost cinstită de comunitate care s-a rugat, duminică, împreună cu Episcopul Nicodim al Severinului, pentru odihna lor veşnică în Împărăţia Cerurilor.

După liturghia oficiată în biserica din Isvarna, ierarhul a oficiat Slujba Parastasului pentru cei trei martiri anticomunişti.

După momentul liturgic a fost prezentat contextul în care cei trei tineri şi-au pierdut viaţa.

Din cauza abuzurilor cauzate de regimul comunist, tinerii au hotărât să se alăture grupului de partizani din Munții Mehedin­ţiului. Au ajuns în localitatea Prejna, unde au fost informați că sunt urmăriți. Din păcate, necunoscând zona s-au rătăcit prin munţi şi au ajuns la casa unui localnic, Pătruţ Pîrvănel, care a anunţat autorităţile.

Martirii de la Isverna. Foto credit: Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Au fost conduşi într-o ambuscadă şi au fost împuşcaţi în cap, în data de 31 martie 1949, fără vreo condamnare.

Doi dintre ei au murit pe loc, în locul care se numeşte Culmea Cornetului. Nelu Bocârnea a mai trăit câteva ore. Trupurile lor au fost purtate prin oraş şi aruncate pe treptele din apropierea Primăriei.

La slujba parastasului au fost pomeniți și eroii care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru întregirea României, precum și preoții Victor Doman de la Parohia Isverna și Ilie Isverceanu de la Parohia Busești, care au suferit în temnițele comuniste.

Foto credit: Episcopia Severinului

Comentarii Facebook


Știri recente