Comunicatul Patriarhiei Ecumenice despre vizita Patriarhului Kirill la Constantinopol

Patriarhul Kirill al Moscovei s-a întâlnit vineri cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Constantinopol unde au discutat aspecte de interes bilateral și interortodox.

La finalul vizitei, Patriarhia Ecumenică a emis un comunicat în care a prezentat unele detalii.

Comunicatul Patriarhiei Ecumenice: text integral

Vineri dimineață, 31 august 2018, ca urmare a dorinței sale transmise, Preafericitul Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al întregii Rusii, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Protopresbiterul Nikolai Balashov și Preotul Anatoly Churyakov, interpret, au ajuns la Fanar pentru a se consulta cu Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu cu privire la teme de interes interortodox.

Patriarhul Kirill a fost întâmpinat la aeroport de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ghenadie de Sassima și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Visarion, arhivist al Patriarhiei.

Preafericirea Sa a ajuns la Patriarhia Ecumenică, unde a fost întâmpinat de Înaltpreasfințiții Mitropoliți Emmanuel al Franței și Bartolomeu al Smyrnei, precum și de membrii Curții Patriarhale, conduși de Preacuviosul Protosinghel Andrei.

După ce s-a închinat în catedrala patriarhală, a fost primit de Sanctitatea Sa în Sala Tronului, în prezența membrilor Sfântului Sinod și a altor ierarhi, care au venit la Fanar pentru a participa la Sinaxa Ierarhilor Tronului Ecumenic de Sărbătoarea Indictionului.

Sanctitatea Sa l-a primit călduros pe Preafericirea Sa în curțile Bisericii Mame, evocând pe părinții lor duhovnicești, Mitropolitul Senior Meliton de Calcedon și Mitropolitul Nicodim de Leningrad de vrednică pomenire și pe toți cei care au lucrat pentru relațiile bilaterale dintre cele două Biserici, precum și pentru relațiile interortodoxe în general.

El a subliniat importanța dialogului ca instrument providențial pentru depășirea tuturor provocărilor care apar. Preafericirea Sa a răspuns exprimându-și profunda emoție și amintirile vii ale vizitelor trecute în Împărăteasa Cetăților și colaborarea cu Sanctitatea Sa.

Cei doi Întâistătători au avut după aceasta o lungă discuție privată în Biroul Patriarhal împreună cu Mitropoliții Emmanuel al Franței și Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.

La finalul conversației care a durat două ore și jumătate, Preafericirea Sa a plecat la Moscova.

Foto: Igor Palkin / Patriarhia Moscovei

Comentarii Facebook


Știri recente

Mesajul Patriarhului la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”: Bucuria comuniunii între generaţii | VIDEO

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”, Bucureşti, Palatul Parlamentului, 7 decembrie 2021. Bucuria comuniunii între generaţii  Participarea Bisericii Ortodoxe Române la evenimente din agenda…