Comuna Giroc, o mărturie că aşezările rurale pot avea un viitor luminos

În comuna Giroc din judeţul Timiş are loc de ceva timp un fenomen care oferă speranţa că aşezările rurale din România pot avea un viitor luminos, în contextul în care tot mai mulţi locuitori din aceste zone aleg fie să emigreze, fie să plece la oraş.

În ultimii 25 de ani, numărul locuitorilor din această localitate a crescut de 5 ori: de la 3.606 la 14.993, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul notabn.ro.

Acest lucru a fost posibil datorită tinerilor care au decis să renunţe la a locui în Timişoara şi să se mute în comuna Giroc, aflată la 10 km de oraşul de pe Bega.

Printre motivele pentru care oamenii sunt atraşi de această comună se numără pădurea de sute de hectare, râul Timiş cu plaja aferentă, dar şi cele şapte parcuri cu zone de joacă pentru copii.

Tinerii din Giroc practică agricultura, dar există şi multe firme care lucrează în zonă.

Pentru a veni în ajutorul satului românesc, Sfântul Sinod a declarat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a atras atenţia recent asupra situaţiei în care se află în prezent satul românesc şi a oferit câteva recomandări pentru redresare.

„Satul românesc este oarecum răstignit între idealizare nostalgică și abandonare practică, între identitate tradiţională și supraviețuire precară”.

„Deși adevărații țărani muncesc din zori și până în noapte, în multe sate din România se practică o agricultură de subzistență, adică de supraviețuire, iar unele sate sunt depopulate şi chiar abandonate, încât dispar încet de pe harta României”, spunea în noiembrie 2018 Patriarhul Daniel.

Mesajul Preafericirii Sale poate fi citit integral aici.

Foto credit: notabn.ro

Comentarii Facebook


Știri recente