Compasiune față de creștinii care nu au ger de Bobotează, ci foc și războaie – PS Damaschin Dorneanul

Mesajul transmis de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în ziua de Bobotează îndeamnă pe de o parte la compasiune față de creștinii din alte părți ale lumii care trec prin încercări, iar pe de altă parte, la recunoștință față de Dumnezeu care ne ocrotește să ne bucurăm în pace și libertate de sărbătorile ortodoxe.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a precizat în predica rostită luni la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava că în alte părți ale globului creștinii nu se pot bucura precum o facem noi.

Gândurile ierarhului s-au îndreptat în special către creștinii din Orientul Mijlociu și cei din Australia.

„Deși nu sunt minoritari, creștinii în Orientul Mijlociu totuși nu se pot bucura așa ca noi. Acolo nu se aud colinde pe la case, acolo nu se pot face cruci de gheață sau slujba Aghesmei la malul unei ape”.

„În alte părți nu există ger la Bobotează, ci foc. Mult foc. Cu animale carbonizate, cu oameni care fug de la casele lor, nu au timp să primească cu fuior și cu colac pe părintele care să le vestească sărbătoarea Botezului”.

De aceea, astăzi, la o atât de mare sărbătoare cu atât mai mult trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu și să-l slăvim pentru toate darurile, binefacerile pe care le-a făcut și le face cu noi, creștinii, și cu noi, creștinii ortodocși români.

Ierarhul a subliniat că nu botezarea în Iordan a Mântuitorului este în prim planul praznicului de pe 6 ianuarie ci arătarea Sfintei Treimi, Boboteaza sau Teofania fiind o sărbătoare a slavei și a recunoștinței.

De aceea, Preasfinția Sa a insistat asupra mulțumirii față de Dumnezeu pentru darurile de care ne bucurăm. PS Damaschin a atras atenția că adesea nu prețuim sănătatea decât când suntem bolnavi, sau pacea decât când am pierdut-o.

„Să dea Domnul să nu avem nevoie de război ca să prețuim pacea!”.

„Să ne rugăm pentru acei creștini care din Australia, care e în foc și din Iran, din Siria, care sunt în conflicte armate ca Dumnezeu să reverse o părticică din bucuria mare aceasta a praznicelor Nașterii Domnului, Tăierii-împrejur și Botezului Domnului”, a spus ierarhul.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților împreună cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul.

Citește și Australia: Arhiepiscopul grec, apel la rugăciune și acțiune. Aprecieri pentru pompieri

Foto credit: Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente