Comemorarea poetului Mihai Eminescu în Episcopia Severinului și Strehaiei

Episcopia Severinului și Strehaiei a găzduit la începutul acestei săptămâni mai multe evenimente de marcă. Ultimul dintre ele a avut loc luni, 14 ianuarie, la Turnu Severin și a marcat deschiderea Festivalului Internațional de Poezie „Mihai Eminescu”, aflat anul acesta la cea de a XXII-a ediție, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin a găzduit luni, 14 ianuarie, cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Mihai Eminescu”. La eveniment a fost prezentă și o delegație din partea Centrului eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, formată din inspectori ai Sectorului cultural, pr. Zaharia Petrișor și pr. Ioan Viorel Văcariu.

163 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Activitatea, menită să marcheze 163 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”, s-a desfășurat în amfiteatrul „Robert Schumann”, bucurându-se de participarea autorităților culturale locale. Amfitrionul întâlnirii a fost scriitorul și publicistul Florin Copcea, o personalitate marcantă a culturii mehedințene, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor Danubieni. Un juriu prezidat de academicianul Mihai Cimpoi a decis înmânarea a 22 de medalii și distincții mai multor scriitori din Drobeta-Turnu Severin. Cu acest prilej, a fost lansat un volum colectiv, însumând creații din operele scriitorilor severineni premiați.

În cursul aceleiași zile a avut loc o depunere de jerbe florale la bustul lui Mihai Eminescu din curtea Colegiul Național Traian, după care vor fi decernate și celelalte premii la Primăria Municipiului Orșova. Manifestările au continuat prin săvârșirea unei slujbe de pomenire a sufletului marelui nostru poet, oficiată de un sobor de preoți la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova.

La manifestări a luat parte și cunoscutul eminesciolog Tudor Nedelcea, membru în Adunarea Națională Bisericească și în Consiliul Național Bisericesc al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care a legat geneza acestor activități de o vizită a marelui poet pe meleagurile mehedințene.

Liturghie arhierească în parohia mehedințeană Titerlești

Cea de a doua manifestare a avut loc duminică, 13 ianuarie, în Parohia Titerlești, Protopopiatul Baia de Aramă, județul Mehedinți. Aici, la altarul Bisericii „Sfinții Voievozi”, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie a urmat slujba sfințirii unei troițe noi, amplasată în fața lăcașului de închinare.

Comentarii Facebook


Știri recente