Comemorarea Patriarhului Teoctist la Stockholm

Duminică, 27 iulie 2008, în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului” din Stockholm, Suedia, după oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, împreună cu preotul paroh Gheorghe Borca, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Fericitul întru adormire Părintele Patriarh Teoctist, la comemorarea unui an de la trecerea sa la Domnul.

În cuvântul său de omagiere, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a evocat figura luminoasă a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, „care cu blândețe, bunătate, jertfelnicie, răbdare și înțelepciune a condus Biserica în vremuri tulburi”, arătând că „personalitatea sa va rămâne permanent un reper de mare însemnătate în cultura și spiritualitatea românească și universală, prin faptul că s-a dovedit a fi un bun păstor și apărător al unității credinței strămoșești, cu deschidere spre dialog și cooperare cu Bisericile surori și cu alte biserici”. Ca dovadă, datorită acestei bune relații cultivată de Biserica Mamă, românii au fost întotdeauna bine primiți și în țările de tradiție protestantă din Peninsula Scandinavă. Patriarhul Teoctist însuși a vizitat de mai multe ori Biserica Luteran-Evanghelică și comunitățile românești din Suedia.

La agapa frățească din sala de mese a parohiei, mulți dintre credincioșii prezenți și-au adus aminte cu emoție de întâlnirile avute cu Părintele Patriarh Teoctist, în țară sau pe durata ultimei sale vizite în Suedia, din 1987.

DEPARTAMENTUL DE INFORMARE, MASS MEDIA ȘI RELAȚII PUBLICE AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMNE A EUROPEI DE NORD

Comentarii Facebook


Știri recente