Comemorarea Patriarhilor Iustin şi Teoctist. „Au fost animaţi de aceeaşi dorinţă sfântă de a sluji Biserica”, spune PS Timotei Prahoveanul

Patriarhii Iustin şi Teoctist „au fost animaţi de aceeaşi dorinţă sfântă de a sluji Biserica”, a spus PS Timotei Prahoveanul la Slujba Parastasului oficiată sâmbătă la Catedrala Patriarhală, în memoria celor doi ierarhi.

De la moartea Patriarhului Iustin s-au împlinit 35 de ani, iar de la trecerea în veşnicie a Patriarhului Teoctist au trecut 14 ani. Slujba de pomenire a avut loc în catedrala pe care cei doi patriarhi au iubit-o nespus.

Preasfinţia Sa a evidenţiat că amândoi „au înfruntat vremurile grele în care au păstorit”.

„S-au confruntat cu provocări deosebit de grave. Amândoi, vreme îndelungată, au propovăduit doar atât cât li se îngăduia, știind însă să-şi facă slujba de apostoli în mod deplin într‑o altă manieră”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a explicat că ambii patriarhi, în ciuda greutăţilor pe care le-au întâmpinat, „au făcut ca Biserica să meargă înainte asemenea unei corăbii care trebuie să ajungă la liman”.

„De aceea, Biserica este recunoscătoare slujirii lor și a tuturor celor care în vremuri de furtună, de încercare, au slujit Biserica, între aceștia toți aflându‑se fericiții întru pomenire Patriarhi Iustin și Teoctist, pe care îi pomenim cu recunoștință”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Recunoştinţa pentru înaintaşi a fost un alt aspect pe care cei doi patriarhi l-au avut în comun, a spus PS Timotei. Ierarhul a îndemnat să-i avem ca model.

„Exemplul pe care cei doi Patriarhi ai României, Iustin și Teoctist, ni‑l lasă nouă este acela de a ne cinsti înaintașii, de a ne aduce aminte de ierarhii, monahii, preoții pe care i‑am cunoscut, de părinții și învățătorii noștri, de cei care pot constitui exemple chiar dacă nu se află între slujitorii Bisericii. Întotdeauna, noi avem de învățat de la oamenii care iubesc Biserica”.

La final, soborul slujitor a intonat cântarea „Veşnica pomenire” la mormintele Patriarhilor Teoctist şi Iustin, aflate în pronaosul Catedralei Patriarhale.

Patriarhul Teoctist a trecut la Domnul în ziua de 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani, după ce a condus Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani. Patriarhul Iustin s-a mutat la cele veşnice în data de 31 iulie 1986.

Foto credit: Ziarul Lumina/Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente