Comemorarea a doi ierarhi de seamă în Catedrala din Roman

În ziua de serbare a Sfântului Mucenic Nechifor, sâmbătă 9 februarie 2013, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Frumusețea slujbei a fost încununată de hirotonia întru diacon a unui tânăr teolog pe seama parohiei Izvor din Protopopiatul Roman.

Un moment de profundă încărcătură spirituală l-a constituit pomenirea fericitului întru adormire patriarh Teoctist, a episcopului Teodosie Atanasiu, mutat la cele veșnice în ziua de 4 februarie 1927, și a arhiereului-vicar Ilarion Mircea Băcăuanul, trecut la Domnul în data de 9 februarie 1950, potrivit epr.ro.

După parastas, toți cei prezenți au plecat în procesiune la mormântul situat în curtea Arhiepiscopiei, aflat lângă cel al episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit Eparhia Romanului și Bacăului, în calitate de arhiereu, vreme de aproape trei decenii. În viața Bisericii noastre, arhiereul Ilarion Băcăuanul va rămâne ca fiind cel care la data de 4 ianuarie 1937 a hirotonit în ierodiacon pe tânărul Teoctist Arapașu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.

La eveniment au participat și preotul Daniel Lefter alături de credincioși din satul Ruginoasa, locul natal al vrednicului de pomenire arhiereu, acolo unde memoria sa este mereu vie.

Personalitatea acestor ierarhi a fost evocată clerului și credincioșilor prezenți în Catedrala Arhiepiscopală de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul și preotul Florin Țuscanu, protopop al protoieriei Roman.

Episcopul Teodosie Atanasiu s-a născut la Sascut, în județul Bacău, în anul 185i1. A fost ales episcop al Romanului la 4 februarie 1912. Păstorirea sa a coincis cu evenimente de mare însemnătate în istoria țării, războiul din 1913, precum și războiul din 1916-1918, perioadă în care s-a manifestat însuflețit de sentimente și idei patriotice: a cerut preoților să colecteze bani și îmbrăcăminte pentruostașii de pe fronturi, a cercetat spitalele în care erau internați răniții, a difuzat cărți de îndrumare moral-religioasă, în 1919 a intervenit pentru înființarea unei grădinițe de copii într-un imobil din orașul Roman, proprietatea sa, iar la intervenția sa în 1919 s-a redeschis seminarul teologic din Roman. De asemenea a tradus și publicat comentarii la epistolele Sf. Apostol Pavel, lăsând moștenire și o traducere a Introducerii în Noul Testament a teologului grec Damalas. S-a retras la mănăstirea Neamț în 1923, mutându-se la Domnul în ziua de 4 februarie 1927.

Arhiereul-vicar Ilarion Mircea Băcăuanul a fost ales în această treaptă la propunerea episcopului Teodosie Atanasiu , fiind hirotonit la 14 aprilie 1923. A îndeplinit misiunea de vicar aproape trei deceniii, mutându-se la cele veșnice la 9 februarie 1950. În perioada sa au fost construite numeroase locașuri de închinare, restaurate și reînnoite cele vechi. De asemenea amintirea sa a rămas vie în conștiința celor câteva sute de tineri hirotoniți preoți pentru Eparhia Romanului și a altora trimiși spre a fi hirotoniți de ierarhii altor eparhii din Moldova. O parte din predicile sale au fost publicate cu binecuvântarea episcopului Teodosie în volumul „Cuvântări bisericești”, Roman 1921. De asemenea, în revista „Cronica Romanului ” arhiereul Ilarion a publicat predici, cuvântări ocazionale și diferite articole cu tematică moral-religioasă.

Comentarii Facebook


Știri recente