Comemorare la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Miercuri, 6 august 2014, s-au împlinit 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcopul Visarion Aștileanu al Aradului. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, slujba Parastasului, informează „Ziarul Lumina”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii din ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcopul Visarion Aștileanu al Aradului. În cuvântul de învățătură, chiriarhul a evocat prin cuvinte alese personalitatea vrednicului ierarh ce a păstorit Eparhia Aradului mai bine de un deceniu (1973-1984). „Episcopul Visarion a fost un ierarh vrednic, un ierarh care a îndrumat activitatea administrativ-economică a eparhiei, a redeschis Mănăstirea Prislop, a fost preocupat de valorificarea patrimoniului cultural al eparhiei, a iubit și a încurajat cultura teologică și formarea tinerelor generații de preoți.” Ierarhul a evidențiat și faptul că în această perioadă Patriarhia Română a comemorat, cu participarea preoților și credincioșilor de pretutindeni, 28 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Patriarh Iustin Moisescu, precum și șapte ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, cel care a păstorit și Eparhia Aradului vreme de un deceniu. „Ne-am rugat în această zi ca Dumnezeu să le dăruiască dezlegare și iertare de cele ce au greșit în viața aceasta și să-i învrednicească de vederea luminii slavei dumnezeiești”, a spus chiriarhul. La slujba Parastasului au participat și rudenii ale Episcopului Visarion, printre care și actorul Dan Aștileanu, nepot al vrednicului ierarh. Episcopul Visarion a trecut la cele veșnice tocmai la acest mare praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului, la 6 august 1984, și a fost înmormântat în cripta episcopală de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, alături de alți ierarhi arădeni. Tot după rânduială, la locul de odihnă al vrednicului ierarh Visarion Aștileanu, Înaltpreasfinția Sa a rostit o rugăciune de pomenire.

Visarion Aștileanu (numele de botez Vasile) s-a născut la 14 martie 1914 la Cluj, a urmat studiile secundare la Liceul „George Bari” din Cluj (1925-1933), Academia Teologică Unită din Cluj (1933-1935), continuând cu studii de filosofie și teologie la Colegiul „De Propaganda Fide” din Roma (1935-1942). A fost secretar eparhial și preot la Biserica Bob din Cluj (1942-1949). În anul 1958 a funcționat ca inspector patriarhal, apoi, din anul 1962, ca Episcop-vicar patriarhal. În perioada în care a fost inspector general patriarhal a slujit ca preot la bisericile „Tatu” și Antim din București (1958-1961). La 9 septembrie 1962 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sinaia, sub numele Visarion, și hirotonit arhiereu cu titlul „Ploieșteanul”. Între 1962 și 1969 a funcționat ca Episcop-vicar patriarhal, apoi ca Episcop-vicar la Mitropolia Ardealului, cu titlul „Rășinăreanul” (instalat 1 iunie 1969). În anul 1973, a fost Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Aradului (ales 10 iunie 1973, înscăunat 26 august 1973), unde a păstorit până la moarte (6 august 1984).

Comentarii Facebook


Știri recente