Stadiul actual al dialogului teologic dintre Biserica Ortodoxă și Biserica romano-catolică se focalizează pe problema primatului și al modului său de manifestare în Biserică. Atât Biserica Ortodoxă, cât și Biserica romano-catolică recunosc, în general, primatul ca fiind constitutiv eclesiologiei lor. Există însă diferențe semnificative de înțelegere cu privire la fundamentele biblice, istorice și teologice ale primatului, precum și a modului în care acest primat trebuie să se exercite în Biserică.
Cu dorința de a încuraja cercetarea și dezbaterile teologice pe această temă, la Paris se desfășoară, zilele acestea, colocviul „Primatul și manifestarea sa în Biserică”. La eveniment participă și Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale.
„Acest colocviu a fost organizat în sprijinul dialogului care se desfășoară în acești ultimi ani între Biserica Ortodoxă și Biserica romano-catolică în ceea ce privește Primatul și locul Primatului în teologia și eclesiologia Bisericii romano-catolice și Bisericii Ortodoxe”, a declarat pentru TRINITAS TV Înaltpreasfințitul Părinte Iosif , Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.
Evenimentul reunește teologi ortodocși și teologi romano-catolici de renume din spațiul francofon.
Colocviul „Primatul și manifestarea sa în Biserică” a fost organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, în colaborare cu Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae din Paris și cu Centrul de Studii și Cercetare Europene: Religie și Societate din Bruxelles.