Colecția de artă bisericească a Mănăstirii Suzana

Situată pe valea Teleajenului, la 40 de kilometri de Vălenii de Munte – 14 km de Măneciu, într-o fermecătoare poziție naturală, Mănăstirea Suzana constituie un monument al spiritualității și al artei.

Muzeul de artă bisericească de la Mănăstirea Suzana a fost deschisă pentru pelerini la sfârșitul anului 2010. Colecția de obiecte religioase este prezentată sub forma unei expoziții temporare, într-o casă veche din secolul al XIX-lea, informează TRINITAS TV.

În prima sală a muzeului sunt expuse obiecte din secolul al XVIII-lea.

În cea de-a doua sală a muzeului mai sunt expuse sfeșnicele de la biserica actuală, sfinte cruci, chivote și obiecte donate de Liviu Rebreanu.

Mănăstirea Suzana, atestată la 1740, a fost ridicată pe temelia altei biserici, refăcută la 1840 de stareța Suzana din Săcele, județul Brașov.

Despre așezământ, Alexandru Vlahuță scria în 1908: „Suzana este așezată într-o poiană frumoasă, pe o frunte de dâmb, sub care se asvârl în Teleajen pârâul Stânca din dreapta și Epurașul din stânga”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…