Colecta pentru Fondul Central Misionar

In toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana, in Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Pastelui, se organizeaza colecte in bani pentru constituirea fondului central misionar destinat activitatilor misionare si filantropice ale Bisericii Ortodoxe Romane. ‘Fondul Central Misionar a fost instituit de vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina. Din acest fond sunt ajutate parohiile sarace de pe cuprinsul Patriarhiei Romane, dar si comunitati ortodoxe romanesti din jurul granitelor si diaspora. De asemenea, din fondul misionar central sunt ajutate parohiile sarace pentru zidirea, repararea, pictarea sau inzestrarea bisericilor cu cele necesare’, ne-a declarat parintele consilier Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

In aceasta Duminica a Ortodoxiei, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adreseaza clerului si credinciosilor ortodocsi o scrisoare pastorala, care este semnata de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, presedintele Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, si de catre ceilalti ierarhi membri ai Sf. Sinod, in care se face un indemn la organizarea acestei colecte:

‘Iubiti frati si surori in Hristos Domnul,

Prin faptele noastre bune ne facem impreuna-lucratori cu harul lui Dumnezeu, inaintam pe calea desavarsirii noastre sufletesti si pregatim mantuirea sufletului nostru. Pentru aceasta impreuna-lucrare, noi, membrii Sfantului Sinod, va chemam si in acest an pe toti, harnici si devotati slujitori ai altarelor strabune, pe toti membrii Consiliilor si Comitetelor parohiale, pe epitropi si pe toti bunii credinciosi sa va sporiti dragostea voastra fata de Dumnezeu, fata de Biserica Sa si fata de aproapele, prin fapta cea buna a darului pentru Fondul Central Misionar al Bisericii Ortodoxe Romane. Obiceiul acesta, de a se ajuta crestinii intre ei e vechi. Inca Sfantul Apostol Pavel organiza colecte pentru saracii din Ierusalim (II Cor. 9, 11-14). Darul vostru foloseste sfintei noastre Biserici sa-si asigure mijloacele materiale pentru ca si in acest an sa continue opera sa caritativa, sa poata ajuta unele parohii de pe cuprinsul tarii, pentru implinirea unor nevoi ca zidirea, repararea, pictarea sau inzestrarea bisericilor cu cele necesare. Aceasta contributie, apoi, ajuta Biserica noastra sa acopere cheltuielile necesare functionarii parohiilor romanesti din strainatate, unde traiesc frati de-ai nostri care doresc sa pastreze legatura cu Biserica-Mama. Tot din aceasta contributie, in fine, Biserica isi continua buna conlucrare cu celelalte confesiuni in cadrul organizatiilor religioase din lume, pentru realizarea unitatii tuturor fiilor lui Dumnezeu. Folosul cel mare al faptei de ajutorare se intoarce insa in primul rand spre fiecare dintre voi, dupa cum zice Sfantul Ioan Gura de Aur: ‘Voi care dati milostenii, voi castigati si nu cei care primesc milostenii'(Omilia VI la Epistola catre Tit).

Urmati, asadar, indemnul Sfantului Apostol Iacov: ‘Faceti-va implinitori ai cuvantului, nu numai ascultatori ai lui'(Iacob 1, 22), amintindu-va neincetat ca ‘Dumnezeu iubeste pe cel ce da cu voie buna'(II Cor. 9, 7). Prin aceasta, iubitii nostri, sporim in credinta, nadejde si dragoste frateasca. Prin aceasta se intareste unitatea spirituala a noastra a tuturor in cadrul Bisericii careia apartinem. Cu puteri mereu innoite contribuim la mai binele societatii in care traim. Acest lucru este bineplacut lui Dumnezeu.

‘Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu-Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi, cu toti. Amin!’

Comentarii Facebook


Știri recente