Cobzarul Barbu Lăutaru va fi pomenit la Iaşi

La Biserica Zlataust din Iași va fi oficiată joi o slujbă de pomenire pentru renumitul cobzar Barbu Lăutaru, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit 163 de ani. Parastasul va începe la ora 10:00.

„La momentul comemorativ va participa Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți, întrucât Barbu Lăutaru s-a născut și a copilărit în localitatea Anenii Noi, din Republica Moldova, localitatea natală a Părintelui Episcop”, anunţă organizatorii.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Margareta Herțanu, Președintele Asociației „ProRoma” din Iași, și Lăcrămioara Ursu, reprezentantul romilor în Consiliul Județean. De asemenea, Orchestra „Barbu Lăutaru” din Bălți va susține un moment artistic.

Cobzarul Barbu Lăutaru este înmormântat la Biserica Zlataust din Iași. Sursă foto: Doxologia.ro 

Barbu Lăutaru s-a născut în a doua jumătatea a secolului XVIII, într-o familie de lăutari de etnie romă. Calităţile sale muzicale au fost recunoscute în momentul întâlnirii cu marele pianist Franz Listz, care, impresionat de interpretarea lăutarului, a spus că Barbu este un cântăreț mai mare decât el.

Evenimentul comemorativ este organizat de ASCOR Iaşi împreună cu Departamentul de Minorități al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Sursă foto: Rador

Comentarii Facebook


Știri recente