CMN: Se lucrează la cupola de beton ce va acoperi turla Pantocrator

La Catedrala Naţională se lucrează în prezent la cupola de beton care va acoperi turla Pantocrator.

„S-a turnat ieri (14 mai 2019 – n.r.) prima bucată de placă, iar astăzi (15 mai – n.r.) se continuă cu turnarea inelului inferior porţionat în trei tranşe. Această turlă este împărţită în trei părţi care vor fi turnate în ploturi succesive”, a declarat pentru Trinitas TV ing. Dan Dumitrescu, diriginte de şantier.

De asemenea, se definitivează şi structura metalică a şarpantei care va acoperi Sfântul Altar.

Şarpanta este un schelet format din piese de lemn, de metal sau de beton armat, care susține învelitoarea unui acoperiș (sau un alt element al unei construcții) și permite realizarea formei acestuia.

În acest moment, pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului se lucrează pe două mari fronturi.

O echipă de muncitori încheie lucrările la corpul principal al edificiului, iar alta finalizează spațiile liturgice exterioare cu căile de acces către biserică.

De asemenea, a început şi placarea cu marmură a treptelor care conduc spre principalele uşi de acces în Catedrală.

Patru dintre turlele mici sunt complet finalizate.

În absida altarului, pictorii au montat deja icoana Macii Domnului Platytera, fiind cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România.

Icoana Maicii Domnului „Platytera” din absida altarului Catedralei Naţionale. Foto credit: Basilica.ro/Iulian Dumitraşcu

Catedrala Mântuirii Neamului va fi vizitată, spre sfârşitul lunii acesteia, de Papa Francisc care se va afla în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

Foto credit: Captură video Trintias TV

Comentarii Facebook


Știri recente