Cluj-Napoca: Simpozion pe tema „Pastorație și Duhovnicie în Diaspora Românească”

Timp de două zile la Cluj-Napoca se desfăşoară Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, cu tema „Pastorație și Duhovnicie în Diaspora Românească. Purtarea de grijă a celor adormiți în cultul și practica Bisericii Ortodoxe”.

Evenimentul a început în prima zi a lunii noiembrie, se încheie în seara zilei de 2 noiembrie şi este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În deschiderea lucrărilor, Mitropolitul Andrei al Clujului a rostit un cuvânt intitulat „Un Academician preocupat de cele spirituale mărturisește faptul că între cunoașterea religioasă și cea științifică nu-i antagonism, ci-i complementaritate”.

„Prezență discretă, impunătoare și plină de pace interioară, academicianul Virgil Cândea putea fi văzut la întrunirile Academiei, ale Adunării Naționale Bisericești și ale multor foruri naționale și internaționale preocupate de spiritualitate și cultură. (…) Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit era dragostea lui față de literatura filocalică şi implicit de trăirea în duh filocalic”.

„Lucrul acesta l-am constatat şi din scurtele noastre convorbiri dar, mai ales, din studiul introductiv pe care l-a făcut Filocaliei de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos. Versiunea aceasta a Filocaliei pe care a scos-o la Editura Universalia, în 2001, dimpreună cu Doina Uricariu, este un tezaur de limbă și spiritualitate, redat în expresia vechilor cazanii. Este o desfătare s-o citești și să-ți hrănești sufletul din ea”, a spus înaltpreasfinţia Sa.

Episcopul Petroniu al Sălajului a vorbit, într-o intervenţie online, pe tema „Fenomenul migrației în general și migrația românească în America. Preasfințitul Policarp Morușca, primul episcop al Diasporei românești”.

Între invitaţii manifestării culturale se numără Preasfințitul Părinte Neofit, Episcopul Ortodox de Nyeri și Muntele Kenya. Ierarhul, care a primit duminică Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru arhierei, a susținut un referat pe tema „Biserica în Africa: pastorația, slujire pentru vindecare și misiune”.

„Fiecare funcție a grijii pastorale este esențială pentru vindecarea sufletelor. Suntem cu toții chemați să știm că pastorația creștină africană este o sarcină dificilă. Aceasta necesită o multitudine de direcții. Ea nu se referă doar la aspectul spiritual, ci, în mare măsură, și la aspectul umanitar. Ea are nevoie de o abordare integrată în viața complexă a africanilor”.

„Procedând astfel, îngrijirea pastorală va însemna că ființele umane îl întruchipează pe Hristos și devin agenți și faruri ale dorinței și vindecători ai vieții, în ciuda numeroaselor modele de suferință. Aceasta este chemarea noastră la preoție, de a aduce vindecare lumii rănite. Lumea are nevoie de noi, Africa are nevoie de voi, Africa își întinde brațele pentru slujirea voastră pastorală. Veniți și vedeți!”, a îndemnat Episcopul Neofit.

Tot în prima zi a lucrărilor, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a conferențiat pe tema „«Și s-a adăugat la neamul său». Gânduri adunate cu privire la moarte și omul contemporan”.

Lucrările din cea de-a doua zi se desfășoară potrivit programului de aici.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente