Cluj | Alexandru Păsat este câștigătorul concursului pentru realizarea statuilor din fața Catedralei Mitropolitane (VIDEO)

Sculptorul Alexandru Păsat este câştigătorul concursului de proiecte organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului pentru realizarea statuilor care să îi reprezinte pe Mitropolitul Bartolomeu Anania și pe Episcopul Nicolae Ivan. Câştigătorul a fost anunţat în cadrul conferinţei de presă din 23 ianuarie 2018, desfăşurată la Muzeul Mitropoliei Clujului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La competiţie s-au înscris 13 sculptori din întreaga ţară, care au depus proiectele, portofoliile personale, precum şi machetele celor două statui.

Juriul, prezidat de academicianul Marius Porumb, format din arhitecți, critici și istorici de artă, precum şi sculptori, a analizat proiectele înscrise și a desemnat câştigătorul în prezenţa IPS Mitropolit Andrei al Clujului (detalii aici)

Statuile vor avea o înălţime de trei metri, vor fi turnate în bronz şi vor fi amplasate în faţa Catedralei Mitropolitane clujene, urmând să fie inaugurate în apropierea sărbătorii de la 1 decembrie 2018.

IPS Andrei a explicat că acest proiect face parte dintre evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri mai ales că cele două „personalităţi ecleziastice sunt sufleteşte, şi nu numai sufleteşte, ci şi prin activitatea, lor legate de Unirea cea Mare (…). Episcopul Nicolae Ivan a ridicat Catedrala şi a participat şi la Marea Unire, iar Mitropolitul Bartolomeu Anania, de vrednică şi pioasă amintire, a reîntemeiat Mitropolia Clujului”.

Episcopul Nicolae Ivan (1921-1935) reîntemeietor al Eparhiei Clujului, a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista Renaşterea, dar, în primul rând, a împlinit un vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Alături de numele primului episcop al Clujului, la loc de cinste se află și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania (1993-2011), un om care care a făcut istorie, prin înființarea Mitropoliei Clujului în anul 2006. Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, Mitropolitul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, reuşind să-i dinamizeze activitatea pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne.

Comentarii Facebook


Știri recente