Clericii din Arhiepiscopia Bucureștilor, în conferință semestrială. Tema: Anul comemorativ 2021

Conferința semestrială de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor s-a desfășurat luni, 13 decembrie 2021, în format hibrid – cu participare fizică, la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae”, sau online, prin intermediul platformei Zoom.

Tema întrunirii a fost „2021 – Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul. Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a deschis conferința, cu un mesaj despre cinstirea memoriei celor adormiți și îngrijirea cimitirelor.

În continuare, Pr. prof. univ. dr. emerit Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific, a vorbit despre „Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, iar Pr. asist. univ. dr. Silviu Tudose, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, a prezentat referatul „Cultul morților în Biserica Ortodoxă Română – Dinamica unor rânduieli și formule liturgice”.

Dr. Ionuț-Daniel Barbu, secretar de redacție la revista Ortodoxia, a susținut prezentarea „Personalități bisericești înmormântate în Cimitirul Șerban Vodă – Bellu din Capitală. Studiu și cercetare de teren”.

Au urmat discuții pe marginea temei și vizionarea filmului documentar „Numele lor nu sunt uitate”, despre cultul celor adormiți în Domnul, realizat recent de Trinitas TV.

Tot în cadrul conferinței de luni a fost prezentat noul consilier eparhial care coordonează Sectorul cimitire, monumente şi servicii funerare și au fost înmânate premiile pentru Concursul eparhial „Cimitirul bine organizat”. Vezi câștigătorii aici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente