Cinstirea Sfinților Trei Ierarhi în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La Dunărea de Jos, bucuria prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Vasilie cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur, la Dunărea de Jos a fost încununată de programe liturgice, misionar-culturale și social – filantropice cu ample rezonanțe în poporul dreptcredincios.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopia Dunării de Jos a coordonat mai multe activități, motivate de prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic (și ai Seminarului Teologic din Galați, în particular), ai bisericii istorice din Galați care își trăiește viața în Hristos sub aceeași ocrotire cerească, și ai studenților gălățeni, care se regăsesc, la rugăciune, sub omoforul acelorași „mari dascăli ai lumii și ierarhi””, a precizat Pr. Lucian Petroaia.

În acest context spiritual, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au derulat mai multe programe, după cum urmează:

Sâmbătă, 27 ianuarie, membri ai Consiliului și Comitetului parohial de la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Galați, împreună cu membri ai S.N.F.O.R. – Galați au organizat o acțiune de donare de alimente și elemente de vestimentație pentru 80 de refugiați, din șase țări, aflați în Centrul de refugiați din Galați.

În seara zilei de 28 ianuarie, profesori universitari și alți intelectuali din diverse parohii, sub coordonarea ppcc parohi au organizat o activitate duhovnicească și misionară, în capela studențească din căminul H al campusului universitar gălățean. La seara de rugăciune au participat peste 60 de studenți, care au trecut, prin inima lor, acatistul Sfinților Trei Ierarhi și rugăciunile de cerere de ajutor și luminare a minții pentru examenele în care se află. La ceasul tainic de rugăciune a participat și chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Casian Crăciun, care a dat tinerilor cuvânt de folos și de întărire duhovnicească și a împărțit tuturor daruri din partea marilor „profesori” de duhovnicie și viață, Vasilie, Grigorie și Ioan. Citirea acatistului, citările din opera Sfinților Trei Ierarhi și, mai cu seamă, aplicarea lor la viața de astăzi a tinerilor și la cerințele și la carențele sistemului de învățământ de astăzi au creat o reală imagine asupra necesității revenirii la normalitate: primirea de informație formativă și formarea ca oameni de calitate, pentru viitoarele generații, prin parteneriatul providențial dintre Biserică și Școală.

În ziua de 29 ianuarie, la Colegiul Național „Costache Negri” din Galați, peste 200 de elevi și profesorii lor de limbă română, de filozofie, de fizică, de matematică și de religie au meditat pe tema „Eminescu absolutul” și pe relația operei eminesciene cu gândirea marilor dascăli ai lumii și ierarhi. În același timp, în baza unui vechi și fructuos parteneriat, la ceas de priveghere, la Școala nr. 28 din Galați s-a desfășurat o adevărată „vecernie” didactică: sub îndrumarea dnei directoare, prof. Camelia Bucșă, cu implicarea profesoarelor de Religie Mihaela Picoș și Mihaela Gurzu, elevii au susținut un excepțional program de recitări și citiri din opera Sfinților Trei Ierarhi, cu participarea unui larg auditoriu, de elevi, părinți, bunici și credincioși, dornici să „soarbă” din „fântâna” cea adâncă a înțelepciunii ierarhilor pomeniți și cinstiți.

Întru deschiderea praznicului Trisfetitelor, Chiriarhul Dunării de Jos a participat, la Privegherea Mare, în capela Seminarului Teologic Sfântul Andrei”, seară de rugăciune la care s-au nevoit ÎPS Sa, cu părinții profesori și tinerii împreună-rugători. Rugăciunea s-a prelungit a doua zi, la însuși praznicul Sfinților Trei Ierarhi, când Chiriarhul Dunării de Jos a slujit Sfânta Liturghie la biserica gălățeană aflată în plină prăznuire. Programul de hram s-a concluzionat prin alte multiple activități dedicate Mai-Marilor dascăli ai lumii și ierarhi.

După Sfânta Slujbă, elevii de la Școala nr. 28 din Galați, aflată și ea sub ocrotirea Sfinților Ierarhi și copiii de la Parohia Titcov – Insula Mare a Brăilei (înfrățită cu parohia gălățeană în prăznuire) au primit premii de la Întâistătătorul Dunării de Jos, ca urmare a participării la mai multe programe misionar – educaționale comune. Imediat după epuizarea programelor parohiale, s-au oferit daruri la peste 700 de credincioși participanți la slujbă.

În aceeași zi, la rang de cinste au stat programele de cinstire a Sfinților Trei Ierarhi la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, aflat sub același patronaj ceresc. Sub coordonarea dlui director, prof. dr. Vasile Ciuchină – directorul Colegiului, sub îndrumarea profesorilor lor de Religie, diac. Daniel Bejan și Iuliana Aron, prin prezența motivantă și inspiratoare a Înaltpreasfințitului Casian, cei mai titrați elevi gălățeni la nivel național și internațional au susținut un program de excepție privind cinstirea celor Trei Mari Dascăli ai lumii și Ierarhi, de către ei, tinerii supradotați de astăzi și bunii noștri credincioși de mâine. Concluzia acestei întâlniri, „la nivel înalt”, duhovnicesc, este aceasta: adevărata cultură și aplicarea științei, în fapt se realizează numai prin jertfa, deopotrivă, a dascălilor și a ucenicilor lor, după modelul Sfinților Trei Ierarhi.

Nici copiii din Insula Mare a Brăilei nu au fost uitați. Au participat la Sfânta Liturghie, la biserica lor înfrățită din Galați, împreună cu preotul lor, George Postolache, s-au împărtășit și au primit daruri de la gazde, prin mâna Întâistătătorului eparhiei, cu făgăduința aprofundării, încă, a legăturilor dintre cele două parohii. Ei sunt o mare nădejde a neamului: copii plini de virtuți și de potențe, căliți la „școala răbdării și a așteptării” șanselor, care, în mod sigur, prin rânduiala Domnului și prin implicarea multor binevoitori, se vor concretiza și împlini.

Ziua hramului a însemnat deci participarea la Sfânta Liturghie și bucuria, comună, a tuturor: chiriarh, preoți slujitori, copii, tineri, credincioși, în simfonia liturgică și duhovnicească de care ne grăiesc nouă Sfinții Trei Ierarhi. Zeci de bătrâni, aflați în evidențele parohiilor au primit hrană caldă și pachete de alimente. Sute de creștini au fost miluiți, după putere, după pilda Trei Ierarhilor. Tineri și bătrâni, bogați și săraci, mari și mici au primit binecuvântare, dar și bucurie, de la Sfinții Trei Ierarhi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…