Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița la Paraclisul Catedralei Naționale. PS Varlaam: Aceste icoane sunt mângâiere și încurajare în lupta cu păcatul

HG Bishop Varlaam on the feast of the Prodromitissa Icon of the Mother of God: Icons are our comfort and encouragement in the fight against sin

Sute de credincioși au participat astăzi la hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului: Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”. Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al Paraclisului de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

La ceremonialul liturgic din 12 iulie 2017 au luat parte: Arhim. Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria, Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Arhim. Ciprian Grădinaru, Arhim. Dionisie Constantin, Consilierii patriarhali Pr. Liviu Constantin Nechita, Pr. Ştefan Ababei și Pr. Ioan Dragomir, preoți din București și din țară.

În cuvântul rostit, PS Varlaam a vorbit despre istoria pictării minunate a Icoanei Prodromiţa. Ierarhul a evidențiat folosul duhovnicesc al icoanelor făcătoare de minuni în lupta cu păcatul.

Acest dar îl primesc unele icoane și pentru smerenia, rugăciunea și nevoințele pictorului care le-a zugrăvit, dar și pentru multele lacrimi și rugăciuni care s-au înălțat din inimi copleșite de suferință, necazuri și încercări. Aceste icoane sunt pentru fiecare dintre noi o mângâiere și o încurajare în lupta duhovnicească pe care o ducem cu păcatul, a subliniat Preasfinția Sa.

Ierarhul a expus de asemenea, temeiurile cinstirii Maicii Domnului cuprinse atât în textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie, dar și în cuprinsul Vechiului Testament.

Ea este Chivotul Legii celei Noi, pentru că Legea prin Moise s-a dat, iar Harul și Adevărul, au venit prin Iisus Hristos, Întemeietorul Legământului celui Nou, a explicat PS Varlaam.

Năstrapa sau vasul de aur care conținea mana de asemenea o prefigura pe Maica Domnului, pentru că Ea a fost Vasul cel ales ca să poarte în Sine Trupul Mântuitorului Iisus Hristos Care a spus: Eu sunt Pâinea care S-a coborât din cer, a continuat ierarhul.

Toiagul lui Aaron care a odrăslit în chip minunat o prefigurează pe Maica Domnului, Care fără participare bărbătească a odrăslit și născut pe Mântuitorul, a adăugat Preasfinția Sa.

PS Varlaam Ploieșteanul a îndemnat pe credincioși să se apropie de icoana Maicii Domnului Prodromița cu toată credința și că le vor fi ascultate rugăciunile și cererile.

La final, Episcopul vicar patriarhal a transmis cuvântul părintesc și binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Arhim. Dionisie Constantin, slujitor al Paraclisului Catedralei Naționale, i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru participarea la sărbătoarea locașului de cult și i-a dăruit o icoană cu reprezentarea Maicii Domnului Prodromița.

În această seară de la ora 19:00 va fi oficiat Paraclisul Maicii Domnului Prodromiţa, după care va urma procesiunea aşezării icoanei Maicii Domnului în sfântul locaş.

Hramul de vară al paraclisului viitoarei catedrale a fost stabilit încă de la sfințirea bisericii care a avut loc în anul 2011. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a așezat atunci spre închinare în acest paraclis o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromiţa de la Muntele Athos.

Photo by Robert Nicolae /  Basilica.ro

Maica Domnului cinstită la Paraclisul Catedralei Naţionale | Procesiune cu icoana Prodromiţa

La paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a avut loc, în această seară, o procesiune cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa. Preoţi şi credincioşi au înconjurat lăcaşul de cult şi s-au rugat lui Dumnezeu intonând imnuri religioase. Procesiunea a fost prilejuită de sărbătoarea icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, rânduită ca ocrotitoare a lăcaşului de cult încă de la sfințirea paraclisului,…

Comentarii Facebook


Știri recente