Maica Domnului cinstită la Paraclisul Catedralei Naţionale | Procesiune cu icoana Prodromiţa

Procesiune Icoana Maicii Domnului Prodromita la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului

La paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a avut loc, în această seară, o procesiune cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa. Preoţi şi credincioşi au înconjurat lăcaşul de cult şi s-au rugat lui Dumnezeu intonând imnuri religioase.

Procesiunea a fost prilejuită de sărbătoarea icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, rânduită ca ocrotitoare a lăcaşului de cult încă de la sfințirea paraclisului, în anul 2011.

Programul liturgic a debutat în jurul orei 18:00 cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de procesiune. Ceremonialul liturgic a fost oficiat în altarul de vară al Paraclisului Catedralei. Soborul slujitor a fost condus de arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Alături de părintele Clement au slujit: arhim. Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal, arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei, Protosinghel Lucian Bujor, Inspector în cadrul Administrației Patriarhale, Pr. Ionuţ Dragomir, Consilier Patriarhal, preoţi şi diaconi.

După cum a declarat pr. Ciprian Grădinaru, la evenimentul religios din această seară de pe Dealul Arsenalului au participat numeroşi credincioşi bucureşteni, dar şi pelerini veniţi din toată ţara.

Ne bucurăm de prezenţa credincioşilor din Ardeal, din Maramureşul istoric, care au venit la hramul paraclisului, ceea ce arată evlavia poporului faţă de Maica Domnului. Indiferent de vremea de afară, oamenii se jertfesc pentru sufletul şi mântuirea lor, a spus pr. Ciprian.

La finalul procesiunii, părintele Clement Haralam a adresat o omilie celor prezenţi în care a explicat faptul că, după cum evidenţiează şi troparul sărbătorii, prin această sărbătoare noi cinstim pe Maica Domnului.

Cinstim pe Maica Domnului pentru că ea nu lasă rugăciunile noastre neîmplinite. Sărbătoarea de astăzi cinsteşte pe Maica Domnului care ne ajută în orice împrejurare dacă suntem ascultători, dacă postim şi ne rugăm. Pe Maica Domnului nu o cinstesc decât adevăraţii creştini, iar aceştia îi urmează prin cuvânt şi faptă. Sărbătoarea de astăzi aduce bucurie, mângâiere şi vindecare în sufletele celor care cer cu credinţă ajutor de la ea.

Programul liturgic pentru mâine este următorul: 

  • ora 08:00 – Acatistul Maicii Domnului Prodromiţa;
  • ora 09:00 – 11.00 – Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară din curtea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului;
  • ora 19:00 – Paraclisul Maicii Domnului Prodromiţa şi procesiunea aşezării icoanei Maicii Domnului în sfântul lăcaş.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de preoți şi diaconi.


Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului adăposteşte un fragment din sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Prodromița de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia. Ea este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a Icoanei de la Muntele Athos, atât în ceea ce privește pictura, cât şi ferecătura, lucrată din argint bogat ornamentat, aurită pe alocuri, având coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos împodobite cu pietre prețioase.

Icoana originală a Maicii Domnului Prodoromiţa a fost pictată în mod minunat la Iași, în anul 1863, și dusă la Muntele Athos, devenind ocrotitoare a Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul sau Prodromu.

 

Comentarii Facebook


Știri recente