Cinstirea Sf. Haralambie s-a materializat la Galați în grija față de semeni

80 vârstnici de la Căminul „Ștefan cel Mare și Sfânt” și 20 familii cu posibilități materiale limitate au fost în atenția parohiei gălățene „Sf. Haralambie” duminică, 10 februarie 2019. Vârstnicii au primit o masă caldă, iar cele 20 familii pachete consistente cu alimente de primă necesitate, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos pe site-ul oficial.

Totodată, la sărbătoarea hramului au fost distribuite peste 300 pachete cu hrană persoanelor care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.

IPS Casian în Biserica Sf. Haralambie din Galați. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

În predica rostită, chiriarhul a vorbit despre credința femeii cananeence din textul evanghelic duminical, credință care s-a manifestat și în martiriul Sf. Haralambie – „un stâlp neclintit al Bisericii și un sfeșnic pururea luminător al lumii prin mărturisirea lui Hristos cu prețul vieții sale”.

Biserica „Sf. Haralambie” din Galați la 171 ani

Lăcașul de cult gălățean pus sub ocrotirea Sf. Haralambie a fost construit în doar şapte luni, între 1 mai şi 1 decembrie 1848 datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care Ilinca Lucacis, cea care a donat terenul.

Pe terenul actualei biserici a fost construită la început, o bolniţă, unde erau îngrijiți bolnavii de holeră. La temelia acestui sfânt lăcaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale altor creștini, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, acolo a fost în trecut un cimitir.

La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonă era situată la marginea târgului Galaţi, în prezent ajungând să fie în imediata apropiere a Pieţei Centrale a municipiului Galați.

Datorită stării deteriorate, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare. În prezent, catapeteasma este restaurată, iar clădirea este pregătită la interior pentru pictură.

Mai multe fotografii și detalii despre eveniment puteți afla pe site-ul oficial al Eparhiei Dunării de Jos.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente