Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru la penitenciarele din Galați și Brăila

În ziua de 16 ianuarie a fiecărui an, când Biserica Ortodoxă sărbătorește „Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru”, Arhiepiscopia Dunării de Jos își îndreaptă toată atenția către penitenciare, acolo unde o parte din creștini trăiesc sub „lanțul” privării de libertate.

La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sectorul social-misionar al eparhiei, în colaborare cu conducerea penitenciarelor din Galați și Brăila a organizat cu acest prilej, programe pastoral-misionare și social-filantropice.

În capela „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta Penitenciarului Galați, un sobor de preoți din municipiu dar și din slujirea socială au săvârșit slujba Sfintei Liturghii și Acatistul Sfinților Împărați Constantin și Elena, în prezența persoanelor private de libertate și a cadrelor acestei instituții.

Soborului slujitor s-a adăugat și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, după oficierea unei slujbe de mulțumire a săvârșit slujba de binecuvântare a începerii lucrărilor pentru noua biserică ce se va zidi în curtea penitenciarului. Au fost vizitate școala, atelierul de pictură unde, în prezent, pe lemn din vechea construcție a penitenciarului, impecabil conservat de 130 de ani, se pictează crucea ce va fi așezată pe Altarul noii biserici.

După ce au fost vizitate și magaziile în care se află depozitat materialul lemnos și cărămida, importante mărturii din trecut, Înaltpreasfinția Sa a arătat că ” este poate cel mai potrivit început al sărbătorilor închinate Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, la Penitenciarul din Galați se pune început bun pentru zidirea unei noi biserici – memorial și relicvar -, fiecare material din piatră, din cărămidă și din lemn aparținând acestui loc de chin și suferință a deținuților din anii grei ai dictaturii”.

Manifestări asemănătoare s-au desfășurat și la Penitenciarul din municipiul Brăila, delegat fiind pc. pr. protoiereu Gheorghe Marinescu, unde, după săvârșirea Sfintei Liturghii, persoanele private de libertate au susținut un mic program cultural artistic de poezie cu tematică religioasă și muzică psaltică.

La final au fost înmânate diplome de merit persoanelor care s-au evidențiat în activitățile religioase ale anului 2012.

La Penitenciarul pentru minori și tineri din Tichilești, județul Brăila, minorii de la regimul semideschis au participat la Sfânta Liturghie, după care, în sala de festivități a instituției pc pr. Ovidiu Soare a susținut o conferință cu tema „Despre persecuția creștinilor și libertate”.

În toate cele trei instituții din Galați și Brăila, persoanele private de libertate prezente la manifestări au primit pachete cu alimente, obiecte de primă necesitate, calendare, cărți de rugăciune și alte daruri de suflet.

Comentarii Facebook


Știri recente